DOLAR
34,21 0%
EURO
37,91 0,02%
ALTIN
2.910,93 0,54%
BITCOIN
2.103.992,26 -1,11%

ABD'nin Bangladeş Yeniden İnşası İçin İşbirliği

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Bangladeş'in yeniden inşası için Dakka yönetimiyle birlikte çalışacaklarını duyurdu.

Yayın Tarihi: 27.09.2024 17:56
Güncelleme Tarihi: 27.09.2024 17:56

ABD'nin Bangladeş Yeniden İnşası İçin İşbirliği

ABD ve Bangladeş Arasında Yeniden İnşa İşbirliği

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Bangladeş'in yeniden inşasına destek vermek için Dakka yönetimi ile işbirliği yapacaklarını açıkladı. Bu bilgi, Dhaka Tribune gazetesinin haberinde yer aldı.

Önemli Görüşme

Bangladeş’teki geçici hükümete başkanlık eden Muhammed Yunus, Birleşmiş Milletler (BM) 79. Genel Kurulu çerçevesinde New York'ta Blinken ile görüştü. Blinken, bu görüşmede, 'İyi bir ortak olmak istiyoruz. Bangladeş için işleri hızlı bir şekilde yürüteceğiz.' ifadelerini kullandı.

Yatırımlar ve Reformlar

ABD'nin Bangladeş'teki en büyük yabancı yatırımcı olduğunu belirten Blinken, gelecekte bu yatırım oranının artmasını beklediğini dile getirdi. Yunus ise yolsuzlukla mücadele ve hukukun üstünlüğünün hükümetin öncelikleri arasında olduğunu vurguladı. 'Önceki hükümet döneminde ülkemiz bir yolsuzluk okyanusuna battı,' diye ekledi.

Yurt Dışında Kaçırılan Varlıklar

Yunus, yurt dışına kaçırılan milyarlarca doları geri almak için ABD'den yardım istedi ve 'Bu çok büyük miktar. İnanılmaz,' dedi. Blinken, ABD hükümetinin bu konuda destek vereceğini belirtti.

Diğer Önemli Konular

Görüşmelerde yolsuzlukla mücadele, Bangladeş'in yurt dışına kaçırılan varlıklarının geri getirilmesi ve ekonomik işbirliği konuları da yer aldı. Ayrıca, Arakanlı Müslümanlar krizinin çözümü için destek arayışında olduklarını ifade eden Yunus, Bangladeş’teki mülteci kamplarında büyüyen çocuklar için yardım talebinde bulundu. Blinken, bu konuda yardımcı olmaktan mutluluk duyacaklarını belirtti.

Gelişmeler ve Protestolar

Yunus, 24 Eylül’de ABD Başkanı Joe Biden ile de görüştü. Bangladeş'teki protesto etkinlikleri, 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alanların çocuklarına kamuda kontenjan verilmesi kararı ile başlamıştı. Bu olayların ardından Yüksek Mahkeme, kontenjan oranlarını düşürerek gösterilere son verilmesine sebep oldu. Ancak protestolar sürecinde maalesef yüzlerce kişi hayatını kaybetti ve göstericiler, yaşanan şiddet olaylarından sonra 'adalet' talep etmek üzere yeniden sokağa döküldü.

Başbakan Şeyh Hasina ise bu süreçte resmi konutunu terk ederek Hindistan'a gitti. Nobel ödüllü Muhammed Yunus, 8 Ağustos'ta geçici hükümet başkanı olarak göreve başlamıştı.