Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

ABD Kongresi Trump'a suikast girişimini araştırmak için komisyon kuruyor

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, eski Başkan Donald Trump'a yönelik suikast girişimini araştırmak için bir komisyon kurulacağını açıkladı. Komisyon, hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat üyelerden oluşacak ve hızlı bir şekilde çalışmalara başlayacak.

Yayın Tarihi: 17.07.2024 21:40
Güncelleme Tarihi: 17.07.2024 21:40

ABD Kongresi Trump'a suikast girişimini araştırmak için komisyon kuruyor

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, eski Başkan Donald Trump’a yönelik suikast girişimini araştırmak için bir komisyon kurulacağını duyurdu. Johnson, ülkeyi sarsan bu olayın aydınlatılması için hızlı hareket edeceklerini belirtti ve komisyonun çalışmalarına gelecek hafta başlanacağını açıkladı.

Mike Johnson, kurulacak komisyonun mahkeme celbi yetkisi bulunacağını ve iki partiden de üyelerden oluşacağını belirtti. Johnson, “Hızlı hareket edeceğiz, komisyon kuracağım, bu şekilde yapmamızın nedeni, bu hassas saldırıyla ilgili incelemelerin daha hızlı gitmesi. Amerikan halkının hak ettiği cevapları alabilmesi ve bu konunun temeline hızlı bir şekilde inmek için Cumhuriyetçiler ve Demokratlardan oluşacak." dedi.

FBI VE GİZLİ SERVİS'İN YETERSİZLİĞİ ELEŞTİRİLDİ

Johnson, FBI’ın Trump’a yönelik suikast girişimini henüz aydınlatamadığını belirterek, bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Ayrıca, Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle'ın da suikast girişiminin engellenmesindeki başarısızlık nedeniyle istifa etmesi gerektiğini ifade etti. Johnson, bu başarısızlığın "bağışlanamaz" olduğunu söyledi ve Gizli Servis'in güvenlik süreçlerini değerlendireceklerini belirtti.

"SORUMLULUK EN ÜSTTEN BAŞLAR"

CNN’e konuşan Butler Bölge Savcısı Ronald Goldinger, yerel kolluk kuvvetlerine seçim miting alanı dışında görev verilmediğini söyledi. Goldinger, o gün 23 belediyeden gelen güvenlik ekiplerinin miting alanında olduğunu belirterek, "Bana söylendiği kadarıyla miting alanı dışında bizden görevlendirilen kimse yoktu. Ekibimiz bundan sorumlu değildi. Hiyerarşi Gizli Servis'in sorumluluğundaydı." şeklinde ifadeler kullandı. Goldinger, "Sorumluluk en üstten başlar." diyerek Gizli Servis'in her şeyin doğru yapıldığından emin olması gerektiğini vurguladı.

TRUMP'A SUİKAST GİRİŞİMİ DETAYLARI

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 14 Temmuz'da Pensilvanya'da Butler bölgesinde mitingde kürsüden destekçilerine hitap ettiği sırada silahlı saldırıya uğramıştı. Saldırıda mitinge katılan 1 kişi ölmüş, 2 kişi yaralanmış, ABD Gizli Servisi saldırganın etkisiz hale getirildiğini açıklamıştı. FBI, saldırıyı suikast girişimi olarak tanımlamış, incelemelerin ardından suikast girişiminde bulunan ve olay mahallinde öldürülen kişinin 20 yaşındaki Thomas Matthew Crooks olduğunu duyurmuştu.

GİZLİ SERVİS'İN GÜVENLİK SÜRECİ İNCELEME ALTINDA

Mike Johnson, Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle'ın Trump’a suikast girişiminin engellenmesindeki başarısızlık nedeniyle istifa etmesi gerektiğini belirtti. Johnson, Cheatle'ın, saldırganın Trump’a nişan aldığı binanın çatısında neden ajanların bulunmadığına ilişkin açıklamalarının mazeret olarak kabul edilemeyeceğini söyledi. Johnson, "Bu tür başarısızlıklar bağışlanamaz ve sorumluların hesap vermesi gerekir." dedi.

ABD Kongresi, eski Başkan Donald Trump’a yönelik suikast girişimini araştırmak için hızlı ve etkin bir şekilde harekete geçiyor. Kurulacak komisyon, hem Cumhuriyetçi hem de Demokrat üyelerden oluşacak ve mahkeme celbi yetkisi bulunacak. Amerikan halkının bu hassas konuda hak ettiği cevapları alabilmesi için çalışmalara hızla başlanacak ve olayın tüm boyutlarıyla aydınlatılması hedeflenecek.