DOLAR
33,99 0%
EURO
37,85 0%
ALTIN
2.821,91 0%
BITCOIN
1.969.039,37 0%

ABD Hazine Bakanı Yellen: "Rusya'da faaliyet gösteren Avrupa bankaları için artan riskler var"

ABD Hazine Bakanı Yellen, Avrupa bankalarının Rusya'daki faaliyetlerinin artan riskler taşıdığını ve ABD'nin, Rusya'nın savaş çabalarına yardımcı olan bankalara yönelik ikincil yaptırımları güçlendirmeyi düşündüğünü belirtti.

Yayın Tarihi: 26.05.2024 17:31
Güncelleme Tarihi: 26.05.2024 17:31

ABD Hazine Bakanı Yellen: "Rusya'da faaliyet gösteren Avrupa bankaları için artan riskler var"

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’dan ‘Yaptırım’ Açıklaması

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, İngiliz haber ajansı Reuters’a verdiği röportajda, Avrupa bankalarının Rusya’da faaliyet göstermelerinin giderek artan risklerle karşı karşıya olduğunu belirtti. Yellen, ABD'nin, Rusya'nın savaş çabalarına yönelik işlemlere yardımcı olduğu tespit edilen bankalara yönelik ikincil yaptırımları güçlendirmeyi düşündüğünü de açıkladı.

Avrupa Bankaları İçin Uyarı

Yellen, Kuzey İtalya’da düzenlenen G7 finans liderleri toplantısında yaptığı açıklamada, Rusya’da faaliyet gösteren bankaların önemli riskler taşıdığını vurguladı. Ayrıntı vermekten ve banka ismi söylemekten kaçınan Yellen, "Rusya’da iş yapan bankalara yönelik yaptırımlarımızı potansiyel olarak daha da sertleştirmeyi düşünüyoruz" dedi.

Bankaların Dikkatli Olmaları Gerektiği Vurgusu

Reuters’a göre, Yellen ve ABD Hazine yetkilileri, Rusya ekonomisinin giderek bir “savaş ekonomisi” haline geldiğini ve sivil ile askeri işlemleri birbirinden ayırmanın zorlaştığını belirtti. Yellen, Avusturyalı Raiffeisen Bank International ve İtalyan UniCredit’in Rusya’dan çekilmesi konusunda spesifik bir tavsiye vermekten kaçındı, ancak denetçilerinin bu bankaların Rusya'daki faaliyetlerinde son derece dikkatli olmalarını tavsiye ettiklerini söyledi.

İkincil Yaptırımlar Güçlenebilir

ABD Başkanı Joe Biden’ın yeni ikincil yaptırım yetkisine dikkat çeken haberde, ABD Hazine Bakanlığı’nın, Moskova’nın Ukrayna’daki savaşı nedeniyle Rusya ve diğer kuruluşlara yönelik birincil yaptırımların delinmesine yardımcı oldukları tespit edilen bankaları ABD finans sisteminden çıkarma yetkisine sahip olduğu belirtildi.

Türkiye ve Diğer Ülkeler Üzerinden Yapılan İşlemler

Yellen, daha önce Türkiye’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerin, Rusya’ya yönelik yaptırımları ihlal ettiğine dair endişelerini yineledi. Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye üzerinden yapılan işlemlerle Rusya'nın askeri üretimini arttırmak için ihtiyaç duyduğu malları elde etmeyi başardığını belirtti.