DOLAR
34,25 -0,02%
EURO
37,62 0,07%
ALTIN
2.873,67 0,38%
BITCOIN
2.130.255,92 0,24%

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Hizbullah'ın Ateşkes Çağrısına Değerlendirme

ABD, Hizbullah'ın ateşkes taleplerinin arkasındaki nedenleri değerlendirdi.

Yayın Tarihi: 08.10.2024 23:36
Güncelleme Tarihi: 08.10.2024 23:36

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Hizbullah'ın Ateşkes Çağrısına Değerlendirme

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Kritik Açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı, Hizbullah'ın ateşkes talep etmesinin, son dönemde İsrail'in gerçekleştirdiği operasyonlar sonucunda örgütün gücünde meydana gelen azalmayla bağlantılı olduğunu açıkladı.

Sözcü Matthew Miller'ın Açıklamaları

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, düzenlediği basın toplantısında, Hizbullah'ın ateşkes çağrısının, askeri yeteneklerinin önemli ölçüde zayıfladığının bir göstergesi olduğunu iletti. Miller, "Hizbullah, bugün ortaya çıkan ateşkes isteği ile geri planda olduğunu ve yeteneklerinin azaldığını biliyor," dedi.

Ateşkesin Detayları Belirsiz

Miller, Hizbullah'ın bir yıldır Gazze'yi kapsayan bir ateşkesi kabul etmediğini ancak şimdi Gazze'den bağımsız bir ateşkes talep ettiğini dile getirdi. Ayrıca, bu çağrının kapsamıyla ilgili belirsizliklerin sürdüğünü belirtti. "Hizbullah sadece bir ateşkes mi istiyor, yoksa Litani Nehri'nin ötesine çekilmeyi de kabul ediyor mu? Bu sorular hâlâ yanıtsız," şeklinde konuştu.

BM Güvenlik Konseyi Kararına Dikkat Çekildi

Miller, Hizbullah'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 1701 sayılı kararını kısmen reddettiğini hatırlatarak, "Bu karar, Hizbullah'ın silahlarını bırakmasını ve Litani Nehri'nin ötesine çekilmesini gerektiriyordu," ifadelerini kullandı.

Diplomatik Çözüm ve Hizbullah'ın Gücünün Düşürülmesi

Miller, diplomatik çözümleri desteklediklerini ifade ederek, İsrail'in Hizbullah'ın askeri yeteneklerini zayıflatma çabalarını müspet karşıladıklarını vurguladı. "Bu durum, Lübnan halkı için bir fırsat sunmaktadır. Bizim hedefimiz, Lübnan halkının kendi liderlerini seçmesini sağlamak ve devlet dışı güçlerin etkisini ortadan kaldırmaktır," dedi.

Medya Tartışması: Soykırım İddiaları

Basın toplantısında, Matthew Miller ile The Grayzone adlı bağımsız gazetenin muhabiri Liam Cosgrove arasında gergin bir tartışma yaşandı. Cosgrove, ABD yönetiminin Gazze'deki duruma yönelik eleştirilerde bulundu ve "Bu yönetim Gazze'de bir soykırımı finanse ediyor," ifadesini kullandı.

Miller, bu eleştiriler üzerine kendisini savundu. Tartışma sürecinde, Cosgrove, "İnsanlar buradaki durumdan bıktı. Bu bir soykırım ve siz bu konuda hesap vermekten kaçınıyorsunuz," şeklinde bir karşılık verdi. Bu olay, sosyal medya platformu X'te geniş yankı buldu.