DOLAR
34,04 -0,09%
EURO
37,82 0,24%
ALTIN
2.803,1 -0,06%
BITCOIN
2.109.374,53 -2,81%

ABD Dışişleri Bakanlığı, Eygi'nin Cenaze Törenine Katılımı Hakkında Bilgi Vermedi

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Eygi'nin cenazesiyle ilgili katılım bilgisi paylaşmadı ve İsrail'e çağrıda bulundu.

Yayın Tarihi: 17.09.2024 01:02
Güncelleme Tarihi: 17.09.2024 01:02

ABD Dışişleri Bakanlığı, Eygi'nin Cenaze Törenine Katılımı Hakkında Bilgi Vermedi

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan Eygi'nin Cenazesi Hakkında Açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Batı Şeria'da yaşanan trajik olayla ilgili olarak Ayşenur Ezgi Eygi'nin cenazesine katılıp katılmadıklarını belirtmekten kaçındı. Eygi, İsrailli keskin nişancılar tarafından öldürülmüş bir aktivist olarak biliniyor.

Cenaze Töreni Üzerine Yanıt Yok

Washington'da düzenlenen bir basın toplantısında Miller, Eygi'nin Türkiye'deki cenaze törenine herhangi bir ABD'li yetkilinin katılıp katılmadığını açıklamadı. Bu konu ile ilgili duygularını belirten Miller, "Öncelikle, ailesinin yaşadığı acının ne kadar korkunç olduğunu anlıyorum" ifadelerini kullandı.

Aile ile İletişim ve Mahremiyet Vurgusu

Sözcü, "Son haftalarda ailesiyle birkaç kez iletişim kurduk. Ancak bu bilgileri özel tutmanın uygun olduğuna inanıyorum" şeklinde konuştu. Miller, Eygi'nin ailesinin mahremiyetine saygı gösterme gerekliliğini de vurguladı.

Uluslararası Tepki ve Soruşturma Süreci

Miller, Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili artan sorular üzerine, İsrail'e angajman kurallarını değiştirmesi gerektiği yönünde tekrar çağrıda bulundu. Görgü tanıklarının ifadelerine atıfta bulunan Miller, "İsrail güvenlik güçleri bu olayda aklanmamıştır" diyerek, ABD'nin yürütülecek soruşturmanın sonuçlarını bekleyeceğini belirtti.

Olayın Arka Planı

Eygi, barışçıl bir gösteride Filistinlilere destek vermek üzere bulunmuşken, göstericilerin üzerine açılan ateş sonucunda ağır yaralanmıştı. 6 Eylül'de kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Eygi, 14 Eylül'de Aydın'da toprağa verilmiştir. Kendisi, Filistin'in işgaline karşı barışçıl yöntemler ile destek veren Uluslararası Dayanışma Hareketinın bir gönüllüsüydü.

Bu olay, geçmişte Rachel Corrie adlı ABD vatandaşının da benzer bir şekilde hayatını kaybetmesiyle benzerlik gösteriyor.