DOLAR
34,1 -0,07%
EURO
38,14 -0,04%
ALTIN
2.915,15 0,06%
BITCOIN
2.192.419,07 -0,15%

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'dan Tartışmalı Gazze Raporu

Blinken, Kongre'ye, İsrail'in Gazze'ye yardım engellemediğine dair rapor sundu; USAID ve başka bürolardan farklı veriler geldi.

Yayın Tarihi: 24.09.2024 23:39
Güncelleme Tarihi: 24.09.2024 23:39

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'dan Tartışmalı Gazze Raporu

Blinken'dan Kongreye Çelişkili Rapor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kongre'ye sunduğu raporla, İsrail'in Gazze'ye insani yardımları engellemediği yönünde bir değerlendirme yaptı. Bu açıklama, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve diğer Dışişleri Bakanlığı birimleriyle çelişiyor.

USAID ve Dışişleri Bakanlığı Raporları

ProPublica'nın özel haberi, USAID ve Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu'nun, nisan ayında hazırladığı raporların, İsrail'in Gazze'ye insani yardımları engellediğini ortaya koyduğunu gösteriyor. Bu raporlarda, İsrail'in uluslararası yasaları ihlal ettiği vurgulanıyor.

Askeri Yardımların Sürekliliği

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın, ilgili yasalar gereği İsrail'e askeri yardımını durdurması gerektiği ifade ediliyor. Ancak Blinken, 10 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, "İsrail hükümeti, ABD'nin insani yardımlarının ulaştırılmasını veya teslimini engellemedi" diyerek askeri yardımların devam edeceğine işaret etti.

USAID'in Sert Eleştirileri

USAID'in 17 sayfalık raporunda, İsrail'in insani yardım çalışanlarına yönelik saldırıları ve yardım malzemelerinin engellenmesini detaylandıran sert ifadeler yer aldı. USAID Başkanı Samantha Power da, "Gazze'deki açlık, İsrail'in insani yardımları kasıtlı olarak reddetmesinin sonucudur" diyerek eleştiride bulundu.

Dışişleri Bakanlığı İçindeki Çelişkiler

ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu, Blinken'a, İsrail'in Gazze'ye insani yardımları engellediğini belirten bir rapor sundu. Ancak, bakanlık içindeki bazı görüşmelerden sonra, bu yardımın İsrail'e gönderilmesine onay verildi.

Jack Lew'un Rolü

ABD'nin İsrail Büyükelçisi Jack Lew, Biden yönetimini "İsrail yardımları engellemiyor" şeklinde yanılttığı iddialarıyla gündeme geldi. Lew, İsrail lehine yoğun çaba sarf ederek askeri yardımların devam etmesini sağladı.

Sonuç ve Değerlendirme

ABD Başkanı Joe Biden'ın, bazı Demokrat Kongre üyelerinden gelen eleştiriler üzerine, Dış Yardımlar Yasası'nın uygulanması gerektiğini vurguladığı biliniyor. Blinken, Kongre'ye sunduğu raporda ise, İsrail'in Gazze'ye insani yardımları engellemediği sonucuna ulaştığını belirtti.