Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

ABD'den İsrail'e Batı Şeria'daki şiddet ve istikrarsızlığa yönelik yaptırım uygulayacak

ABD Dışişleri Bakanlığı, Batı Şeria'da şiddet ve istikrarsızlığa neden oldukları gerekçesiyle 3 İsrailli kişi ve 5 kuruluşa yaptırım kararı aldı. Yaptırımlar, Lehava adlı örgüt ve Filistinlilerin tarım alanlarına saldıran yasa dışı noktalara yönelik uygulanacak.

Yayın Tarihi: 11.07.2024 20:02
Güncelleme Tarihi: 11.07.2024 20:02

ABD'den İsrail'e Batı Şeria'daki şiddet ve istikrarsızlığa yönelik yaptırım uygulayacak

ABD Dışişleri Bakanlığı, işgal altındaki Batı Şeria'da şiddet ve istikrarsızlığa neden oldukları gerekçesiyle 3 İsrailli birey ve 5 kuruluşa yaptırım kararı aldığını duyurdu. Bu adım, ABD'nin İsrailliler ve Filistinliler arasındaki barış ve güvenliği tehdit eden eylemlere karşı tutumunu gösteriyor.

ABD'DEN YAZILI AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı sözcülüğünden yapılan yazılı açıklamada, ABD'nin Batı Şeria'da devam eden şiddet olayları ve istikrarsızlıktan derin kaygı duyduğu ifade edildi. Açıklamada, "ABD, Batı Şeria'daki İsrail'in güvenliğini baltalayan aşırı şiddet ve istikrarsızlıktan derin kaygı duymaya devam ediyor." ifadesine yer verildi.

Yaptırım listesine alınan kuruluşlardan biri olan Lehava örgütü, Filistinlilere yönelik şiddet içeren aşırılıkçı eylemlerle biliniyor. Açıklamada, Lehava örgütü üyelerinin sıklıkla Filistinlileri yerinden etmeye yönelik şiddet eylemleri gerçekleştirdiği vurgulandı. Buna ek olarak, Filistinlilerin tarım ve otlak alanlarına saldırılar düzenleyen ve su kaynaklarına erişimlerini kısıtlayan 4 yasa dışı nokta da yaptırım listesine alındı.

İSRAİL HÜKÜMETİNE ÇAĞRI

Açıklamada, İsrail hükümetinden ilgili bireyleri ve kurumları sorumlu tutması için acil adımlar atması çağrısı yapıldı. ABD, Batı Şeria'daki şiddet eylemlerinin bölgedeki barış ve istikrarı tehdit ettiğini belirterek, İsrail'in bu duruma karşı daha etkin önlemler alması gerektiğini ifade etti.

İşgal altındaki Batı Şeria'da 451 bin, Doğu Kudüs'te ise yaklaşık 230 bin İsrailli, Filistin topraklarını gasbediyor. Uluslararası hukuka göre, bu yerleşimler yasa dışı sayılıyor. İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de Filistinlilere yönelik gözaltı, baskın ve saldırılarda artış yaşandı.