Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

ABD'de Deyrizor Valisi Semir Osman Eş-Şeyh, cinayett ve işkence suçlamalarıyla yakalandı

Suriye'de Beşşar Esad rejimi döneminde Deyrizor Valisi olarak görev yapmış Semir Osman Eş-Şeyh, ABD'de işkence suçlamalarıyla yakalandı.

Yayın Tarihi: 17.07.2024 23:41
Güncelleme Tarihi: 17.07.2024 23:41

ABD'de Deyrizor Valisi Semir Osman Eş-Şeyh, cinayett ve işkence suçlamalarıyla yakalandı

SURİYE'NİN ESKİ DEYRİZOR VALİSİ ABD'DE YAKALANDI

Suriye'de Beşşar Esed rejiminin eski Deyrizor Valisi Semir Osman Eş-Şeyh, ABD'nin Los Angeles şehrinde yakalandı. Şeyh, ülkede bulunduğu dönemde siyasi muhaliflere işkence etmek ve öldürmekle suçlanıyor. New York Times'ın (NYT) haberine göre, Şeyh 2020'den beri Los Angeles'ta ikamet ediyordu ve ABD vatandaşlığına geçmek için yaptığı başvuruda yanlış bilgiler verdiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulunuldu.

Şeyh, başkent Şam'daki Adra Hapishanesi'ni yönetmişti. Polislik, istihbarat subaylığı ve tuğgenerallik yapan Şeyh, siyasi inançları nedeniyle kimseye işkence etmediği veya cinayete karışmadığı konusunda yalan beyanda bulunmuştu. Şeyh, 10 Temmuz'da Los Angeles'tan Lübnan'ın Beyrut kentine seyahat etmeden önce yetkililer tarafından yakalandı.

ŞEYH'İN ABD'YE GELİŞ SÜRECİ

Şeyh'in eşi, Deyrizor'da sivillere yönelik baskıların başlamasından iki yıl sonra ABD vatandaşlığına geçti. 2017 yılında eşi, Şeyh'in Los Angeles'ta kendisine katılması için gerekli belgeleri sundu ve Şeyh'in göçmen vizesi alma süreci başladı. Şeyh, Mart 2020'de Los Angeles'a giderek aldığı yeşil kartla ABD vatandaşı olmak için başvuruda bulundu. Ancak başvurusunda yargısız infaz, siyasi cinayet veya diğer şiddet eylemlerini işlemediği, emretmediği, teşvik etmediği, yardım etmediği veya başka bir şekilde bunlara katılmadığı konusunda yalan söylediği ortaya çıktı.

ADALET BAKANLIĞI SUÇ DUYURUSU YAPTI

ABD Adalet Bakanlığı, Şeyh'in başvuruda maddi olarak yanlış 7 beyanda bulunmakla suçlandığını belirtti. Şeyh, hiç kimseye siyasi inançlarından dolayı zulmetmediğini, hiçbir cinayete karışmadığını, hiçbir zaman bir başkasına zarar vermeye çalışmadığını, hiçbir zaman bir hapishane ya da tutukevinde çalışmadığını ve başkalarına karşı silah kullanan hiçbir grupla çalışmadığını söyledi. ABD hükümeti ayrıca onu yanlış belge ve bilgi sağlamakla da suçladı.

ABD'li yetkililer, Şeyh'in "Suriye lideri Beşşar Esed" ile yakın bağları olduğuna inanıyor. Şeyh, 2005-2008 yılları arasında başkent Şam'da bulunan ve siyasi muhaliflere, protestoculara karşı suç işlemekle itham edilen diğer sivillerin tutulduğu Adra Hapishanesi'ni yönetti. Adra Hapishanesi'nde aç bırakıldıklarını, dövüldüklerini, işkence gördüklerini ve tecavüze uğradıklarını anlatan eski mahkumların birçoğu yıllarca yargılanmayı bekledi ya da öldü. ABD İç Güvenlik Bakanlığı'ndan bir yetkili, 5 eski tutuklunun ABD'li müfettişlere Şeyh'in kendilerine kötü muamele ve işkence yapılmasına göz yumduğunu söyledi.

DEYRİZOR'DAKİ SUÇLAMALAR

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Şeyh'in Deyrizor'da üstlendiği görevler sürecince işlediği en önemli insan hakları ihlallerini ABD Adalet Bakanlığıyla paylaştıklarını açıkladı. SNHR'ye göre, Şeyh'in Deyrizor'da Temmuz 2011-Aralık 2013 tarihlerinde valilik ve çeşitli güvenlik birimlerinde üstlendiği görevler sırasında, rejim güçleri 312'si çocuk, 261'i kadın olmak üzere 3 bin 933 sivili öldürdü. Şeyh'in yönetiminde ordu, şiddetli baskılar uyguladı ve binlerce sivilin ortadan kaybolmasına neden oldu.

Suriyeli aktivist Emced es-Sari, Şeyh'in atanmasının keyfi olmadığını belirtti. "İnsanları öldürmeye, sakat bırakmaya ve terörize etmeye istekliydi ve Esed, protestoları sadece onun durdurabileceğini biliyordu." ifadelerini kullandı. Şeyh'in döneminde Deyrizor'un tarım müdürlüğünde çalışan Ziyad el-Kadem, vali olarak Şeyh'in protestoculara ateş açılması emri verdiğini ve onun döneminde binlerce sivilin ortadan kaybolduğunu söyledi.

ŞEYH'İN TUTUKLANMASI VE YARGILANMA SÜRECİ

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, Şeyh'in tutuklanmasını sağladıktan sonra, Şeyh hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Şeyh, ABD vatandaşı olmak için yaptığı başvuruda yanlış bilgiler vermekten ve yeminli ifadede yalan beyanda bulunmaktan suçlu bulundu. ABD'deki yargılama sürecinin devam ettiği ve Şeyh'in suçlarının detaylı olarak incelendiği bildirildi.