DOLAR
34,13 -0,07%
EURO
37,95 0%
ALTIN
2.879,41 0,14%
BITCOIN
2.164.832,69 -0,07%

ABD'de Antisemitizm Temsilcisinin Skandal Sözleri Tepki Topladı

ABD'nin Antisemitizm Temsilcisi Deborah Lipstadt'ın sözleri, Müslüman hakları savunucularından sert eleştiriler aldı.

Yayın Tarihi: 23.09.2024 11:28
Güncelleme Tarihi: 23.09.2024 11:28

ABD'de Antisemitizm Temsilcisinin Skandal Sözleri Tepki Topladı

ABD'de Antisemitizmle Mücadele Temsilcisine Gelen Tepkiler

ABD'nin önemli Müslüman hakları savunucu kuruluşu Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), Antisemitizmi İzleme ve Mücadele Ofisi Özel Temsilcisi Deborah Lipstadt'ın "Çağrı cihazı lazım mı?" ifadesini "duygusuz, iğrenç ve tehlikeli" olarak nitelendirdi.

Yetkili Tepkisini Gösterdi

CAIR'in Hükümet İşleri Direktörü Robert S. McCaw, Lipstadt'ın bir etkinlikte, Lübnan'da yapılan çağrı cihazlarının patlatılması olayını alaycı bir dille ele almasına sert çıktı. McCaw, Lipstadt'ın görevden alınmasını talep ederek, "Onun duygudan yoksun sözleri hem iğrenç hem de tehlikelidir," dedi.

Barış Çağrılarına Zarar Veriyor

McCaw, ABD hükümetinin İsrail ile Lübnan arasındaki gerilimi azaltma çabalarına işaret ederek, "Böyle bir süreçte böyle sözler, devlet terörünü desteklemek anlamına geliyor ve diplomatik çabaları baltalıyor," ifadesini kullandı.

Utanç Verici Şaka

Hayatını kaybeden masum insanlar ve çocuklar üzerinden şaka yapmayı "utanç verici" olarak nitelendiren McCaw, ABD'nin bu tür söylemlerle Arap ve Müslüman sivillerin yaşamına göz yummakla suçlandığını belirtti. Bunun ahlaksızlık ve sorumsuzluk olduğunu vurguladı.

McCaw'dan Acil Görevden Alma Talebi

McCaw, ABD hükümetinin Lipstadt'ı derhal görevden alması gerektiğini belirterek, yalnızca bu şekilde savunmasız nüfuslara karşı terörizmi desteklemediği mesajının verilebileceğini ifade etti.

Son Olayların Arka Planı

30 Mart 2022'de büyükelçi unvanıyla atanan Lipstadt, son günlerde Lübnan'da yaşanan ve 12 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan çağrı cihazları patlamalarıyla ilgili olarak eleştirilerin hedefi oldu. 17 Eylül'deki patlamalarda iki çocuk da dahil olmak üzere birçok kişi hayatını kaybederken, 2 bin 323 kişi yaralandı. 18 Eylül’deki telsiz patlamalarında ise 25 kişi hayatını kaybetti, 608'den fazla kişi yaralandı. Lübnanlı yetkililer, bu olayların sorumlusunun İsrail olduğunu belirtirken, İsrail'den konuya dair resmi bir açıklama gelmedi.