DOLAR
34 0,13%
EURO
38,02 -0,2%
ALTIN
2.828,87 -0,98%
BITCOIN
2.151.120,04 -4,96%

ABD, Çinli E-ticaret Platformlarına Yönelik Yeni İthalat Düzenlemeleri Getiriyor

ABD yönetimi, Çinli e-ticaret sitelerinin artan ithalatından dolayı yeni düzenlemeler hazırladı.

Yayın Tarihi: 13.09.2024 17:53
Güncelleme Tarihi: 13.09.2024 17:53

ABD, Çinli E-ticaret Platformlarına Yönelik Yeni İthalat Düzenlemeleri Getiriyor

ABD İthalat Düzenlemelerini Yeniden Gözden Geçiriyor

ABD hükümeti, son yıllarda gümrük muafiyeti kapsaında yapılan ithalatın büyük bir artış göstermesi üzerine harekete geçti. Yapılan açıklamalar, Shein ve Temu gibi Çin merkezli e-ticaret platformlarından yapılan düşük değerli gönderilerin, vergi ve işlem ücretlerinden muaf olarak ABD’ye girişinin sıkça kötüye kullanıldığını gösteriyor.

Gümrük Muafiyetinin Kötüye Kullanımı

Beyaz Saray, yaptığı açıklamada, "de minimis" olarak bilinen küçük peşin teslimatların istismar edildiğine dikkat çekti. Son on yılda, muafiyet başvurularının sayısının yılda yaklaşık 140 milyondan 1 milyar civarına fırladığını bildirdi. Bu durum, ABD'nin ticaret yasalarını, sağlık ve güvenlik standartlarını, fikri mülkiyet haklarını ve tüketici koruma yasalarını uygulamakta zorluklar yaratıyor.

Tehlikeler ve Etkileri

Açıklamada, "ABD'ye giren ve muafiyet talep eden gönderilerin büyük çoğunluğu yalnızca birkaç Çinli e-ticaret sitesinden temin ediliyor. Bu durum, ülkedeki tüketicileri risk altına sokmakta, yerel iş gücünü olumsuz etkilemekte ve tekstil ile giyim ürünlerinin büyük hacimlerinin gümrüksüz olarak ABD pazarına girmesine neden olmaktadır," ifadesi yer aldı. 800 dolardan daha düşük değerdeki paketler için muafiyet süreci daha az inceleme ile geçiyor.

Kongre’ye Çağrı

ABD yönetimi, de minimis uygulamasındaki kötüye kullanımı durdurmak için yürütme yetkisini kullanacağını belirtti. Kongre’ye, ilgili muafiyetlerin yeniden düzenlenmesi konusunda baskı yapıldı.

Diğer Ülkelerdeki Gelişmeler

Türkiye de benzer bir yaklaşım benimsedi. Geçen ay, hızlı kargo veya posta yoluyla gelen ticari olmayan eşyalar için muafiyet değeri 150 avrodan 30 avroya düşürüldü. Ticaret Bakanlığı, bu kararın üreticiler, küçük işletmeler ve tüketiciler arasında yaşanan kayıplar üzerindeki etkileri azaltmak amacıyla alındığını bildirdi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu yeni düzenlemenin, döviz kaybı ve istihdam kaybı gibi olumsuzlukların önüne geçmek için önemli olduğunu vurguladı.