Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Suriye'de yönetime gelenlerin daha önce söylediklerine uygun davranıp davranmadıklarını dikkatle izlediklerini ifade etti. Kallas, ülkedeki durumu umut verici bulduğunu ancak hala belirsizliklerin mevcut olduğunu belirtti.
İtalyan La Stampa gazetesine yaptığı açıklamada, Esed rejimini deviren Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ile iletişim kurma olasılıklarının sorulması üzerine Kallas, "Önümüzdeki günlerde ve haftalarda söyledikleri gibi hareket edip etmediklerine bakacağız. Suriye'nin geleceği oldukça umut verici ama yine de belirsiz. Bölge ülke bakanlarıyla konuştum, hepsi temkinli. Ne radikalleşme ne de terör olmalı; azınlıklara zulmedilmemeli, iç savaş olmamalı. Bölgesel aktörlerle yakın temas halindeyiz, sürecin nasıl gelişeceğini göreceğiz," dedi.
Kallas, HTŞ'nin AB önündeki terör örgütleri listesinden çıkarılıp çıkarılmayacağına dair, "Şu anda asıl mesele bu değil. Bu, onlarla konuşmamızı engellemiyor. Elbette Avrupa'nın yaklaşımı koşulsuz değil," açıklamasında bulundu.
AB Dışişleri Bakanları'nın 16 Aralık’da Suriye'deki durumu değerlendireceğini ve mültecilerin durumunu görüşeceğini belirten Kallas, "Uluslararası hukuka uygun olarak gönüllü geri dönüş konusunda ortak bir yaklaşım bulmalıyız," dedi.
Ayrıca, Rusya-Ukrayna Savaşı ile ilgili olarak, Kallas, "Herhangi bir müzakere yapılmıyor çünkü Rusya bunu istemiyor. Eğer barış istiyorsa geri çekilebilirdi. Bunun yerine hedeflerinden vazgeçmedi," görüşünü dile getirdi. ABD'de gelecek ay göreve başlayacak olan Donald Trump'ın savaşı durdurma isteğine atıfta bulunan Kallas, bunun için Rusya'ya baskı yapılması gerektiğini vurguladı.
Kiev'e yardımların önemini de ele alan Kallas, "Ukrayna'ya yardım bir hayır işi değil, güvenliğe yapılan yatırımdır. Bu sadece Avrupa için değil, küresel boyutta önemlidir. Bunun için Kuzey Kore askerlerinin olaya dahil olmasına bakmak yeterlidir. ABD yardımı azaltırsa, Ukrayna'ya desteğimizi artırmalıyız; çünkü Moskova kazanırsa başka savaşlar, hatta daha büyük savaşlar olabilir," dedi.
Son olarak, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesine değinen Kallas, "Herkes kendi hesabına hareket ediyor. Macaristan beni bilgilendirdi. Bilgi paylaşımı olumlu ama sonuç nedir? Putin'in pozisyonu değişmedi. Savaşı bitirmek istemiyor ve hedeflerini değiştirmedi," şeklinde konuştu.