DOLAR
34,26 0,11%
EURO
37,39 0,32%
ALTIN
2.921,5 0,23%
BITCOIN
2.260.016,03 -5,23%

AB Yüksek Temsilcisi: Gazze'deki İnsancıl Hukuk Tehdit Altında

Borrell, Gazze'deki insani durumun kritik olduğunu vurguladı ve uluslararası hukukun ihmal edildiğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 14.10.2024 20:58
Güncelleme Tarihi: 14.10.2024 20:58

AB Yüksek Temsilcisi: Gazze'deki İnsancıl Hukuk Tehdit Altında

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in Açıklamaları

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze'nin kuzeyinde sivillerin sığındığı hastane ve okulların bombardımana maruz kaldığını belirtti. Borrell, 7 Ekim 2023'ten bu yana insani yardım girişlerinin en düşük seviyede olduğunu ifade ederek, "İnsancıl hukuk Gazze'nin enkazının altında kalmıştır" dedi.

Derhal Ateşkes Çağrısı

Borrell, AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının Orta Doğu ve Ukrayna ile ilgili gündemi tartıştıkları Lüksemburg'daki toplantının ardından basın toplantısı düzenledi. Bu toplantıda, birliğin Gazze ve Lübnan'da derhal ateşkes çağrısını yineledi.

Lübnan'daki Durum

Lübnan'ın insani durumunun giderek kötüleştiğine dikkat çeken Borrell, "Uçurumun kenarındaki bu ülkeyi terk edemeyiz. Lübnan halkı, İsrail'in askeri operasyonlarının ağır bedelini ödemekte. Nüfusun %20'si zorla yerinden edildi" diye belirtti.

Sivillerin Durumu

"Gazze'deki insani durumu unutmamalıyız. Gazze Şeridi'ne giren insani yardım, savaşın başlangıcından bu yana en düşük seviyede" diyen Borrell, acil durum yaşayan sivillerin, bulundukları yerleri terk etmelerinin istendiğine vurgu yaptı. Borrell, "Aksi takdirde, Cibaliye Mülteci Kampı'ndaki hastane ve okullar gibi bombardıman altındaki yerlerde kalmaya devam edecekler" uyarısında bulundu.

İsrail ve UNIFIL'le İlgili Endişeler

Borrell, "Lübnan'da bir başka kırmızı çizgi daha İsrail ordusu tarafından aşıldı" diyerek, UNIFIL'e yönelik saldırıların "kabul edilemez" olduğunu vurguladı. UNIFIL'in görev yetkisinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından verildiğini hatırlatan Borrell, diğer üye devletlerin UNIFIL'in geri çekilmesinden yana olmadığını belirtti.

AB-İsrail İlişkileri ve Yaptırımlar

İşgal altındaki Batı Şeria'daki yasa dışı faaliyetlerden dolayı iki İsrailli bakana yönelik yaptırımların hala değerlendirildiğini açıklayan Borrell, üye ülkeleri "bir an önce anlaşmaya varmaya" çağırdı. İspanya ve İrlanda tarafından İsrail'e imtiyazların askıya alınması talebinin değerlendirildiğini belirtti.

Ukrayna-Rusya Savaşı Üzerine Gözlemler

Borrell, Avrupa menşeli bileşenlerin Rus silahlarında kullanıldığına dikkat çekti ve "Yaptırımların delinmesi Rusya'nın savaşta devam etmesini sağlıyor. Bu konuda daha fazla önlem almalıyız" dedi.

Sonuç olarak, Borrell'in açıklamaları, bölgedeki insani duruma ve uluslararası hukukun ihlallerine dair ciddi endişeleri gözler önüne seriyor. Borrell, özellikle sivillerin güvenliğinin sağlanması ve insani yardımların artırılması gerektiğini vurguladı.