DOLAR
33,89 0,16%
EURO
37,57 -0,02%
ALTIN
2.813,91 0,08%
BITCOIN
2.021.588,89 0,47%

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Ukrayna'ya Yapılan Askeri Yardımları Açıkladı

Borrell, AB'nin Ukrayna'ya yönelik askeri yardımlarının 43 milyar avroyu aştığını duyurdu.

Yayın Tarihi: 30.08.2024 18:17
Güncelleme Tarihi: 30.08.2024 18:17

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Ukrayna'ya Yapılan Askeri Yardımları Açıkladı

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Ukrayna'ya Yapılan Askeri Yardımlar 43 Milyar Avroyu Aştı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin Ukrayna'ya yaptığı askeri desteklerin toplam tutarının 43 milyar avroyu geçtiğini açıkladı. Aynı zamanda sene sonuna kadar 75 bin Ukraynalı askerin eğitim alacağını belirtti.

Bakanlar Toplantısı Sonrası Açıklamalar

Borrell, Brüksel'de düzenlenen AB ülkelerinin savunma bakanlarının gayriresmi toplantısının ardından basın mensuplarına değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda, 15 bin Ukraynalı askerin daha eğitilmesi kararı alındığını ve bu sayede yıl sonuna kadar eğitilen asker sayısının 75 bine ulaşacağını bildirdi.

F-16 Uçakları ve Mühimmat Hedefleri

Borrell, ayrıca ilk F-16 savaş uçaklarının Ukrayna hava sahasında uçmaya başladığını belirtti. Hedeflerinin 1 milyon mühimmat mermisi teslim etmek olduğunu ifade eden Borrell, "Bu hedefin %65'ine ulaşmış durumdayız. Yaz boyunca sanayi tam kapasiteyle çalıştı," dedi.

Silah Kullanımına İlişkin Açıklamalar

Borrell, Batı ülkelerinin sağladığı silahların Rusya toprakları içindeki hedeflere karşı kullanılmasıyla ilgili bakanların, bu konunun ikili ilişkilere ve ulusal hükümetlerin yetki alanına tabi olduğunu vurguladığını kaydetti. Ayrıca, "Ukrayna'ya gönderilen silahların Rusya içinde hedeflere kullanılabilmesi, Rusya ile resmi olarak savaşa girmemiz anlamına gelmiyor. Bu iddialar abartıdır," şeklinde konuştu.

Borrell, Ukrayna'ya yapılan askeri yardımların önemine değinerek, AB'nin desteğinin süreceğini belirtti.