DOLAR
34,13 -0,13%
EURO
38,21 -0,06%
ALTIN
2.917,98 -0,04%
BITCOIN
2.191.068,96 0,01%

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Savaş Tehlikesi Her Zamankinden Daha Fazla

Josep Borrell, Gazze ve Lübnan'daki gerilimlerin savaş riskini artırdığını belirtti.

Yayın Tarihi: 24.09.2024 16:56
Güncelleme Tarihi: 24.09.2024 16:56

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: Savaş Tehlikesi Her Zamankinden Daha Fazla

Avrupa Birliği Yüksek Temsilcisi Borrell'in Uyarıları

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, yaşanan çatışmaların ciddi boyutlara ulaştığını vurgulayarak, "Neredeyse tam teşekküllü bir savaşın içindeyiz" dedi.

Tehlikeli Gerilimler

Borrell, ABD'nin New York kentinde yapılan 79. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında, AB dışişleri bakanlarıyla gerçekleştirdiği toplantının ardından basına açıklamalarda bulundu.

Toplantıda, İsrail ve Hizbullah arasındaki çatışmalar ile Gazze ve Batı Şeria'daki durum ele alındı. Borrell, "Gazze'deki durumu anlatacak kelime kalmadı. Felaket devam ediyor. Lübnan'daki gerilimin tırmanması ise son oldukça endişe verici" şeklinde konuştu.

Sivillerin Durumu

Borrell, 18 Eylül'de Lübnan'da meydana gelen patlamaların halk arasında korku yarattığını vurgulayarak, "Neredeyse tam teşekküllü bir savaşın içindeyiz. Daha fazla askeri saldırı ve kurban görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Borrell, saldırıların sivilleri en çok etkilediğine dikkati çekerek, Cenevre Sözleşmesi'nin ihlal edildiğini hatırlattı. Ayrıca saldırıların hedefli ve rastgele olduğunu belirtti.

Diplomatik Çabaların Önemi

Borrell, diplomatik arabuluculuk çabalarının artırılması gerektiğini vurguladı ve bu gerilimin durdurulması için herkesin savaş yolunu durdurma kapasitesini ortaya koyması gerektiğini belirtti.

Barış İçin Ateşkes Çağrısı

Barışın sağlanması için atılması gereken ilk adımın Gazze'de ateşkes olduğunu ifade eden Borrell, uluslararası toplumun bu konuda daha etkili olması gerektiğini söyledi. Ayrıca Batı Şeria'daki durumun da kaygı verici olduğunu ekleyerek, "Batı Şeria, sanki zaten ilhak edilmiş gibi, 'Yahudiye ve Samiriye' olarak adlandırılıyor" ifadelerini kullandı.