DOLAR
34,11 -0,07%
EURO
38,15 0,01%
ALTIN
2.913,9 0,08%
BITCOIN
2.186.266,45 0,16%

AB Yüksek Temsilcisi Borrell'den İsrail'e Sert Eleştiri

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, İsrail'in Batı Şeria'ya yönelik stratejisini eleştirdi ve bölgedeki tehlikeleri vurguladı.

Yayın Tarihi: 24.09.2024 22:16
Güncelleme Tarihi: 24.09.2024 22:16

AB Yüksek Temsilcisi Borrell'den İsrail'e Sert Eleştiri

AB Yüksek Temsilcisi Borrell'den Sert Açıklamalar

Avrupa Birliği'nin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail hükümetinin Batı Şeria'da toprak ele geçirme stratejisi izlediğini belirtti.

İsrail'in Stratejisi

Borrell, İsrail'in "azar azar toprak ele geçirme, işgali genişletme, toprakları birleştirme ve nihai hedef olarak yasa dışı işgal edilmiş toprakları ilhak etme" konusunda bir strateji geliştirdiğini ifade etti.

Canlı yayında konuşan Borrell, Orta Doğu'daki çatışmalar hakkında da önemli değerlendirmelerde bulundu. Hizbullah ile İsrail arasındaki saldırıların arttığına dikkat çekerek, "Gazze'deki savaş devam ettiği sürece tüm bölgenin ateş içinde olabileceğini" dile getirdi.

Batı Şeria'daki Durum

Ehliyetli, bölgesel gerginliğin göz ardı edilmemesi gerektiğini savunan Borrell, Batı Şeria'daki olayların, Filistin için oluşturduğu en büyük risk olduğunu belirtti. “Batı Şeria'nın ikinci bir Gazze olabileceği” düşüncesine de dikkat çekti.

Uluslararası Hukuka Atıfta Bulundu

Borrell, Birleşmiş Milletler kararları ve Uluslararası Adalet Divanı’nın işgali yasadışı ilan eden kararlarına atıfta bulunarak, "Yasa dışı diyorum çünkü bu konuda uluslararası topluluk net bir şekilde duruş sergilemiştir" ifadesini kullandı. Ayrıca, kayıpların artmasının ve binaların yıkılmasının tehlikelerine vurgu yaptı.

İsrail'in Terörle Mücadele Savunması

Borrell, İsrail'in Batı Şeria'daki terörle mücadele hakkına saygı gösterirken, sivil yapıları yıkmayı, sivilleri öldürmeyi ve toprağı işgal etmenin asla bir bahane olamayacağına dikkat çekti. Hükümetin, Batı Şeria’yı "Yahudiye ve Samarya" olarak adlandırmasının arkasındaki niyetlerin açığa çıktığını belirtti.