DOLAR
34,95 0,02%
EURO
36,69 0,12%
ALTIN
2.985,41 -0,29%
BITCOIN
3.692.865,17 -2,45%

AB, Rusya'ya Karşı 15'inci Yaptırım Paketini Onayladı

AB, Rusya'nın gölge filosunu hedef alan 15'inci yaptırım paketini kabul ederek, ekonomik ve bireysel kısıtlamalar getirdi.

Yayın Tarihi: 16.12.2024 14:50
Güncelleme Tarihi: 16.12.2024 14:50

AB, Rusya'ya Karşı 15'inci Yaptırım Paketini Onayladı

AB, Rusya’ya Yeni Yaptırımlar Uyguladı

Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın gölge filosunu da kapsayan 15’inci yaptırım paketini resmen onayladı. AB Konseyi, üye ülkelerin dışişleri bakanlarının Brüksel'de düzenlediği toplantıda, yeni yaptırımların ekonomik ve bireysel kısıtlayıcı tedbirler içerdiğini açıkladı.

Açıklamada, bu önlemlerin Rusya'nın savaşma kabiliyetini zayıflatmayı hedeflediği vurgulandı. AB, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in gölge filosunu hedef alarak yaptırımların aşılmasını önlemeyi ve Rusya'nın askeri endüstrisini zayıflatmayı amaçlıyor.

Yeni yaptırım listesinin, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını tehdit eden eylemlerden sorumlu 54 kişi ile 30 tüzel kişiyi kapsadığı belirtildi. Bu kapsamda, Kiev'deki çocuk hastanesine yapılan saldırının sorumlusuyla birlikte enerji sektöründeki üst düzey yöneticiler ve çocukların kaçırılmasından sorumlu kişiler yaptırım listesine alındı.

Rusya'ya önemli gelir sağlayan ham petrol ve petrol ürünlerinin deniz yoluyla taşınmasından sorumlu firmalar da yaptırım kapsamına dahil edildi. Ayrıca, Rus ordusuna lojistik destek veren bir sivil hava yolu şirketi ve bazı kimya fabrikaları da listeye eklendi.

Öte yandan, ilk kez Rusya’ya destek amaçlı insansız hava aracı ve mikroelektronik bileşenleri tedarik eden Çinli firmalar için seyahat yasakları ve varlık dondurma tedbirleri uygulanan yeni yaptırımlarla karşı karşıya kaldı.

52 Gemiye Yaptırım Getirildi

AB, deniz taşımacılığıyla ilgili yasaklar kapsamında 52 gemiyi yaptırım listesine ekledi. Bu gemilerin, Putin'in enerji mekanizmalarını aşarak askeri teçhizat taşıması veya çalınan Ukrayna tahıllarını nakletmesi hedefleniyor.

Ayrıca, Çin, Hindistan, İran, Sırbistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden toplam 32 kuruluşun daha yaptırım listesine dahil edildiği kaydedildi. Bu şirketlerin çift kullanımlı mallar ve teknoloji ihracatına ilişkin daha sıkı kısıtlamalara tabi olacağı ifade edildi.

AB, Rusya'nın mahkemeleri tarafından verilen kararların Avrupa'da tanınmasını veya uygulanmasını yasaklama kararı alarak, Avrupa şirketlerini korumaya yönelik adımlar da attı. Yaptırımlar, Batı ülkelerinin gizli gölge filolar kurarak Rusya'nın petrol ve mal taşımalarını sürdürme çabalarına karşı bir önlem olarak değerlendiriliyor.

Sonuç olarak, AB; ticaret, finans, enerji, sanayi ve teknolojide geniş kapsamlı yaptırımlar uygulayarak Rusya üzerindeki baskıyı artırmayı hedefliyor. Yaptırım listesinde 2,300'den fazla kişi ve kuruluş yer almakta.