DOLAR
34,23 0,08%
EURO
37,62 0,18%
ALTIN
2.919,65 -0,07%
BITCOIN
2.114.640,76 1,07%

AB, NATO çatısı altına girene kadar Ukrayna ile güvenlik anlaşması imzalayacak

Avrupa Birliği (AB) ile Ukrayna’nın Brüksel’de gerçekleştirilecek olan AB zirvesi kapsamında uzun dönemli bir güvenlik anlaşması imzalayacağı aktarıldı.

Yayın Tarihi: 27.06.2024 15:56
Güncelleme Tarihi: 27.06.2024 15:56

AB, NATO çatısı altına girene kadar Ukrayna ile güvenlik anlaşması imzalayacak

Konuya yönelik Volodimir Zelenskiy ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Brüksel’de yapılacak olan zirve öncesi çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile düzenlediği toplantıda Michel, Ukrayna ile ikili güvenlik anlaşmasının imzalanacağını kaydetti. Ayrıca Ukrayna’ya sonuna kadar destek verme niyetinde olduklarını da vurguladı. 

AB’nin yaptırımlar nedeniyle dondurduğu Rus varlıklarından elde edilen gelirlerden yapılacak olan aktarımın gelecek hafta Ukrayna’ya gönderileceğini anımsattı. Ayrıca önceki gün Ukrayna ile başlatılan katılım müzakereleri nedeniyle Zelenskiy’i tebrik de etti. 

AB ile Zelenskiy arasında imzalanacak olan güvenlik anlaşması sayesinde ilk kez 27 ülkenin tümü, Ukrayna’y kapsamlı bir destek taahhüdünde bulunmuş olacak. Söz konusu bu anlaşma kapsamında uygulanacak olan uzun dönemli siyasi, askeri ve finansal destek, ülkenin NATO şemsiyesine girene kadar güvenliğini sağlayacak. 

Yapılan anlaşma kapsamında Ukrayna için modern askeri ekipman tedariki, personellerin eğitimi, mayın temizleme, nükleer ve siber güvenlik konularında destek, AB üyeliği, Ukraynalı mültecilerin korunması, savaş suçlarından sorumlu olanların yargılanması gibi unsurları içerecek. Ayrıca, Rus varlıklarının Ukrayna’nın inşaasında yeniden kullanılması ve ekonomisinin desteklenmesi gibi unsurları içermezi de bekleniyor.