AB, Meta'dan Verilere Erişim İçin Bilgi İstedi
Avrupa Birliği (AB), sosyal medya platformları Facebook ve Instagram’ın sahibi olan Meta’dan, araştırmacıların platformlarındaki verilere erişim sağlama yükümlülüğüne uyum hakkında bilgi talep etti.
Dijital Hizmetler Yasası İle Uyumluluk Arayışı
AB Komisyonu, ABD merkezli Meta şirketine, Dijital Hizmetler Yasası (DSA) çerçevesinde yükümlülüklerin yerine getirilmesi için alınan önlemler hakkında resmi bilgi istenildiğini duyurdu.
Açıklamaya göre, CrowdTangle platformunun 14 Ağustos tarihinde kullanım dışı kalmasının ardından, Komisyon Meta'dan araştırmacıların Facebook ve Instagram üzerindeki kamuya açık verilere erişim sağlama yükümlülüğlerine yönelik daha fazla bilgi istedi.
İçerik Kütüphanesi ve Uygulama Programlama Arayüzü Hakkında Bilgi Talebi
Ayrıca, Meta’nın seçim ve sivil söylem gözlem işlevlerini güncelleme planları hakkında bilgi talep edildi. AB Komisyonu, Meta’nın içerik kütüphanesi ve uygulama programlama arayüzü hakkında detaylı bilgileri sunmasını bekliyor.
AB, 30 Nisan’da Meta hakkında yayınladığı bir açıklamayla, platformlarındaki yanıltıcı reklam ve dezenformasyonla mücadele konularında Birlik kurallarına riayet edilmediği gerekçesiyle soruşturma başlatmıştı. Bu süreç halen devam etmektedir.
Cezalar ve İhlal Durumları
AB Komisyonu, Meta'nın talep edilen bilgileri 6 Eylül tarihine kadar sağlaması gerektiğini vurgulayarak, sağlanacak yanıtların değerlendirilmesinin ardından geçici tedbirleri de içerecek adımlar atılabileceğini belirtti. Ayrıca, Meta’nın bu talebe yanlış, eksik veya yanıltıcı bir karşılık vermesi halinde, büyük para cezasına çarptırılabileceği ifade edildi.
Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren AB yasası, büyük dijital platformlara sıkı kurallar getirmiştir. Kural ihlali durumunda dijital platformlara, küresel cirolarının yüzde 6’sına kadar para cezası uygulanabileceği belirtilmektedir. İhlallerin devam etmesi durumunda ise bu platformların Avrupa Birliği'ndeki faaliyetlerine son verilebileceği hatırlatıldı.