DOLAR
34,15 -0,02%
EURO
38,17 0%
ALTIN
2.923,42 -0,32%
BITCOIN
2.230.350,1 0,76%

AB Komisyonu Başkanlığı İçin Yeni İsimler Belirleniyor

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in yeni dönem için önerilen adayları netleşti. Cinsiyet dengesi sağlanması bekleniyor.

Yayın Tarihi: 03.09.2024 13:44
Güncelleme Tarihi: 03.09.2024 13:44

AB Komisyonu Başkanlığı İçin Yeni İsimler Belirleniyor

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in Yeni Adayları Belli Oldu

Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme organı olan Komisyon için üye ülkelerin önerdiği adaylar elçilik sürecinin tamamlanmasıyla netleşti. Belçika’nın son olarak Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib’i aday göstermesiyle tüm ülkelerin isimleri Başkan Ursula von der Leyen’e iletildi.

Cinsiyet Dengesi Sağlanması Bekleniyor

Von der Leyen, bugünden itibaren bu adayları değerlendirmeye başlayacak. Ancak bu süreç, von der Leyen'in öncelikli hedefi olan cinsiyet dengesini sağlamak adına beklediği gibi gitmedi. 25 Temmuz’da üye ülkelere gönderdiği mektupta, her ülkenin hem bir erkek hem de bir kadın aday önermesi gerektiğini belirtmişti. Ancak bu talebi sadece Bulgaristan karşıladı. Yeni Adaylar ve Ülkeleri

Önerilen kadın adaylar arasında İspanya’dan Başbakan Yardımcısı Teresa Ribera, Portekiz’den Maria Luis Albuquerque, İsveç’ten Jessika Roswall, Finlandiya’dan Henna Virkunen, Hırvatistan’dan Dubravka Suica, Bulgaristan’dan Ekaterina Zaharieva ve Belçika’dan Hadja Lahbib yer alıyor.

Buna karşın Fransa, Macaristan, Letonya, Slovakya ve Hollanda gibi ülkeler bilinen adayları tercih etti. Fransa’nın Thierry Breton, Macaristan’ın Oliver Varhelyi, Letonya’nın Valdis Dombrovskis gibi isimleri yeniden aday gösterdiği belirtildi.

Belirsiz Süreç ve Gelecek Adımlar

Von der Leyen'in adayları, bu hafta boyunca değerlendirilip, 6 Eylül'de açıklanacak. Onay süreci sonrasında yeni Komisyon üyeleri Avrupa Parlamentosu'ndaki ilgili komitelerde konuşacak ve güven oylamasına katılacak.

Komisyonun yeni üyelerinin göreve başlaması ise Aralık ayında planlanıyor.

AB Komisyonu Üyeleri Nasıl Belirleniyor?

AB'nin 27 üyesi, her ülke için birer Komisyon üyesi gönderme hakkına sahip. Bu üyeler, ticaret, tarım, sağlık ve iş gibi kritik alanlardan sorumlu olarak AB'nin politikasını yönlendiren en üst düzey yetkililerdir.