DOLAR
34,13 -0,01%
EURO
38,01 -0,02%
ALTIN
2.916,13 0,03%
BITCOIN
2.165.684,26 0%

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Borrell, BM Reformu Üzerine Uyarılarda Bulundu

Josep Borrell, BM sisteminde gerekli reformların yapılması gerektiğini vurguladı.

Yayın Tarihi: 25.09.2024 19:52
Güncelleme Tarihi: 25.09.2024 19:52

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Borrell, BM Reformu Üzerine Uyarılarda Bulundu

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Borrell'den BM Reform Çağrısı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Birleşmiş Milletler (BM) sisteminde reform yapılması gerektiğini vurgulayarak, "BM'nin birçok kararı ve Uluslararası Adalet Divanı'nın kararları, özellikle İsrail tarafından uygulanmamış durumda. Peki, BM Şartı'na bağlı olduğumuzu nasıl iddia edebiliriz?" ifadelerini kullandı.

BM 79. Genel Kurulu ve G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı

Borrell, BM 79. Genel Kurulu toplantıları çerçevesinde gerçekleştirilen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda katılımcılara hitap etti. Borrell, "AB, BM'nin etkinliğini artırmak için gerekli reformları destekliyoruz. Bu reformlar, hukukun üstünlüğü, insani değerler ve insan haklarına olan bağlılığımızı yansıtmalıdır," şeklinde konuştu.

Reform İçin Üç Kilit Nokta

Borrell, BM'nin reformu için üç temel konuya dikkat çekti: temsil ve hesap verebilirlik, mali kırılganlıkların üstesinden gelme ve küresel ekonomik parçalanmaların önlenmesi. Ayrıca, daha az temsil edilen bölgelerin sesinin güçlendirilmesi adına bir BM Güvenlik Konseyi'ne ihtiyaç olduğunu belirtti.

Uluslararası Kararlar ve Sürekli İhlaller

Borrell, dünyanın farklı yerlerinde devam eden çatışmalarda BM kararlarının ihlal edildiğine de dikkat çekti. "Rusya, Ukrayna'ya karşı sürdürdüğü yasa dışı savaşla BM tüzüğüne olan bağlılığımızı sarsarken, Orta Doğu'daki uygulanmayan kararlar bu durumu daha da zorlaştırıyor," dedi.

Orta Doğu için Çözüm Çağrısı

Borrell, Lübnan ve Gazze konusuna değinerek, "Lübnan'ın ikinci bir Gazze olmasına, Gazze'nin ise ikinci bir Batı Şeria'ya dönüşmesine izin verilmemelidir. Bu nedenle, Orta Doğu'da barış için ateşkese ulaşmak zorunludur," ifadelerini kullandı.