DOLAR
34,22 -0,26%
EURO
37,72 0,22%
ALTIN
2.922,01 -0,3%
BITCOIN
2.084.168,61 -0,3%

AB'den Orta Doğu'daki Nükleer Tesislere Koruma Çağrısı

AB, nükleer tesislere saldırılmaması gerektiğini belirtti ve insani yardımı artırma kararı aldı.

Yayın Tarihi: 03.10.2024 15:28
Güncelleme Tarihi: 03.10.2024 15:28

AB'den Orta Doğu'daki Nükleer Tesislere Koruma Çağrısı

AB'den Nükleer Tesislere Saldırı Uyarısı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Orta Doğu'daki çatışmalar bağlamında nükleer tesislere yönelik saldırılara kesinlikle karşı olduklarını ifade etti. Borrell, 27 üye ülkeden gelen bu talebin, bölgedeki barış devamı açısından son derece kritik olduğunu vurguladı.

Tehlikeli Sonuçlara Dikkat Çekildi

Borrell, Galisya bölgesinde düzenlenen bir forum öncesinde yaptığı açıklamalarda, "Orta Doğu'daki nükleer tesislere yapılacak bir saldırının sonuçları hesaplanamaz derecede korkunç olabilir. Bu tür bir gelişme, yalnızca bölgedeki çatışmayı artırmakla kalmayıp, küresel güvenlik için de ciddi tehditler oluşturabilir,” dedi.

Ateşkes Çağrısı ve İnsani Yardım

Borrell, İsrail’in Lübnan ve Gazze’ye yönelik saldırılarının durdurulması için bir ateşkes ilan edilmesi gerektiğini belirtti. Aynı zamanda, tüm sivillerin evlerine dönmelerinin garanti altına alınması gerektiğini de ifade etti. Ayrıca, AB’nin bölgeye yönelik insani yardım katkısını 30 milyon avro daha artırarak toplamda 100 milyon avroya çıkarma kararı aldığını hatırlattı.

İran’a Yönelik Eleştiriler ve BM Desteği

Borrell, İran'ın İsrail'e yaptığı saldırıyı kınarken, bu tür eylemlerin Filistin davasına hiçbir fayda sağlamadığını belirtti. Ayrıca, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e de, barış konusundaki çabaları sebebiyle destek verdi.

İspanya Hükümeti Tahliye İşlemlerine Başladı

Borrell’in açıklamaları devam ederken, İspanya hükümeti Lübnan'daki İspanyol vatandaşlarını tahliye etmeye başladı. Beyrut'tan hareket eden ilk Türk Hava Yolları uçağının akşam saatlerinde Madrid'e varması bekleniyor.