DOLAR
34,23 0,08%
EURO
37,62 0,18%
ALTIN
2.919,65 -0,07%
BITCOIN
2.125.072,01 0,59%

AB'den Lübnan'a Askeri Müdahalelere Karşı Uyarı

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Borrell, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarına karşı ateşkes çağrısında bulundu.

Yayın Tarihi: 30.09.2024 21:16
Güncelleme Tarihi: 30.09.2024 21:16

AB'den Lübnan'a Askeri Müdahalelere Karşı Uyarı

AB, Lübnan'da Durumu Kötüleştirecek Müdahalelere Karşı

Josep Borrell, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi olarak yaptığı açıklamada, "Daha fazla askeri müdahale, durumu dramatik şekilde kötüleştirecektir" diyerek tüm tarafları uyardı.

Hizbullah ve İsrail Arasında Derhal Ateşkes Talebi

Borrell, AB dışişleri bakanlarıyla yaptığı olağanüstü toplantı sonrası basına yaptığı açıklamada, "İsrail ile Hizbullah arasında derhal ateşkes sağlanması çağrısı yapıyoruz. Durumun kötüleşmesi, herhangi bir askeri müdahale ile daha da artacak" dedi.

Lübnan İçin Bir Hakikat Anı

Borrell, “Bu bir hakikat anıdır. Savaşın ortasında olan bu ülke için kritik bir süreçte olduğumuzu unutmamalıyız. Avrupa Birliği olarak, çökme riski taşıyan devlet kurumlarını korumak için taahhütlerde bulunmalıyız” ifadelerini kullandı.

İnsani Kriz ve Yerinden Olmalar

Yüz binlerce insanın yerinden edildiğine dikkat çeken Borrell, “Silahların susması ve diplomasi ile çözüm arayışında bulunulması gerekiyor. Artık daha fazla askeri müdahaleye tahammül yok” ifadelerini kullandı.

Lübnan'da Kayıplar ve Göç

İsrail ordusunun 8 Ekim 2023'ten beri sürdürdüğü operasyonlarda, Lübnan'da çok sayıda insan hayatını kaybetti. Resmi verilere göre, son saldırılarda 1217 kişi hayatını kaybetti, bunların 104'ü çocuk ve 194'ü kadın.

Hizbullah, İsrail'e karşı roket saldırıları düzenlerken, İsrail bombardımanında ise önemli bir kayıp yaşanmamış görünüyor. İle birlikte Suriye'ye doğru büyük bir göç dalgası yaşanmakta.