DOLAR
34,16 0%
EURO
38,11 0%
ALTIN
2.913,97 0%
BITCOIN
2.241.472,32 0,04%

AB'den İsrail'e Yaptırım Talebi: Gazze'deki Gazeteci Ölümleri Artıyor

60 basın ve insan hakları örgütü, AB'den Gazze'de gazeteci ölümlerine karşı İsrail'e yaptırım uygulamasını istedi.

Yayın Tarihi: 26.08.2024 12:00
Güncelleme Tarihi: 26.08.2024 12:00

AB'den İsrail'e Yaptırım Talebi: Gazze'deki Gazeteci Ölümleri Artıyor

Gazze'deki Gazetecilere Yönelik Saldırılar Üzerine Açıklama

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) derneği de dahil olmak üzere 60 farklı basın ve insan hakları kuruluşu, Avrupa Birliği'nin (AB) Gazze'de gazetecileri hedef alan İsrail ile olan ticari ortaklık anlaşmasını askıya almasını talep etti.

İnsan Hakları İhlalleri ve Yaptırımlar

Kuruluşların yaptığı açıklamada, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana "benzeri görülmemiş sayıda gazeteci ölümü ve sürekli basın özgürlüğü ihlalleri" yaşandığına dikkat çekildi. AB'ye, bu durum nedeniyle İsrail’e karşı somut adımlar atma çağrısı yapıldı.

Yüksek Temsilci'ye Mektup

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’e hitaben yazılan mektupta, "İsrail'in insan hakları ve uluslararası insancıl hukuk ihlallerinin AB-İsrail Ortaklık anlaşmasının askıya alınması gerektiği" vurgulandı.

RSF'den Açıklama

RSF Brüksel Ofisi Başkanı Julie Majerczak, AB’nin üye olmayan ülkelerle yaptığı ortaklık anlaşmasında insan haklarına saygı ve demokratik ilkeleri göz önünde bulundurması gerektiğini belirterek, İsrail'in bu ilkelere açıkça meydan okuduğunu ifade etti.

Gazeteci Ölümleri Artıyor

Son olarak, Gazze Şeridi'nde 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana hayatını kaybeden gazeteci sayısı, İbrahim Mervan Muharib’in ölümüyle birlikte 169'a yükseldi. Majerczak, AB'nin İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya gazetecilere yönelik saldırıları durdurması ve basın özgürlüğüne saygı göstermesi için baskı yapması gerektiğini belirtti.