AB'den ABD'nin Çip İhracat Sınırlamalarına Tepki

AB, ABD'nin yapay zeka çipleri için ihraç sınırlamalarına tepki gösterdi, güvenli işbirliği vurgulandı.

Yayın Tarihi: 14.01.2025 16:41
Güncelleme Tarihi: 14.01.2025 16:41

AB'den ABD'nin Çip İhracat Sınırlamalarına Tepki

Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) yapay zeka için kullanılan gelişmiş çiplerin ihracatını bazı AB üyesi ülkeleri için kısıtlayan kararına yönelik ciddi endişelerini ifade etti.

AB Komisyonu'nun Teknolojiden Sorumlu Başkan Yardımcısı Henna Virkkunen ve Ticaret ve Ekonomik Güvenlikten Sorumlu Üyesi Maros Sefcovic, ABD yönetiminin bu kararı hakkında ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, "ABD'nin bazı AB üyesi ülkelere ve şirketlerine gelişmiş yapay zeka çipi ihracatına erişimi kısıtlayan önlemlerinden endişeliyiz" ifadesi kullanıldı.

AB'nin her türlü sınırlama olmaksızın gelişmiş yapay zeka çipleri satın almasının hem ekonomik hem de güvenlik açılarından ABD'nin çıkarına olduğu belirtilirken, AB'nin ABD ile güvenlik alanında yürüttüğü yakın işbirliği de hatırlatıldı. Yapılan açıklamada, AB ülkelerinin ABD için bir güvenlik riski oluşturmadığı ve ekonomik fırsatlar sunduğu vurgulandı.

AB tarafının endişelerini mevcut ABD yönetimi ile paylaştığı ifade edilirken, bu konuda yeni ABD yönetimiyle yapıcı bir iletişim kurma arzusu olduğu kaydedildi. Ayrıca, yapay zeka teknolojisi ve süper bilgisayarlar konusunda güvenli bir transatlantik tedarik zinciri kurulması için işbirliği olanakları araştırılacağı belirtildi.

Dün, ABD yönetimi yapay zeka çiplerinin ihracatı hakkında yeni bir düzenleme duyurdu. Bu kapsamda, Avustralya, Belçika, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Japonya, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Güney Kore, İspanya, İsveç, Tayvan ve Birleşik Krallık gibi 18 müttefik ve ortak ülkeye yönelik çip satışlarına herhangi bir kısıtlama uygulanmayacağı, diğer ülkelere ise sınırlandırma getirileceği duyuruldu. Bu durum, listede yer almayan çok sayıda AB ülkesinin ABD'den alabilecekleri yapay zeka çiplerinin sayısına sınırlamalar getirilmesine yol açacağı öngörülüyor.