Avrupa Birliği (AB), Etiyopya ile Somali arasında yaşanan anlaşmazlığın çözümü yönünde atılan önemli adımları memnuniyetle karşıladığını duyurdu. Bu süreçte Türkiye'nin oynadığı kritik rolün altı çizildi.
AB Komisyonu Dış İlişkiler Sözcüsü Anouar El Anouni, günlük basın toplantısında Türkiye'nin kolaylaştırıcılığında kabul edilen Ankara Bildirisi hakkında bilgi verdi. El Anouni, "AB, 11 Aralık'ta Ankara'da imzalanan bildiriyi destekliyor," dedi.
El Anouni, bu anlaşmanın Afrika'daki gerginlikleri azaltma yönündeki karşılıklı saygı ve diyaloğun önemini vurguladığını belirterek, "AB, uluslararası hukuk çerçevesinde Somali ve Etiyopya'nın birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğünü desteklemeye devam edecektir," şeklinde konuştu.
El Anouni, Türkiye Cumhuriyeti'nin bu anlaşmaya varılmasında üstlendiği önemli rolün farkında olduklarını dile getirdi ve AB'nin arabuluculuk çabalarının desteklenmesine hazır olduğunu kaydetti.
Ankara Süreci'nde Gelinen Nokta
Somaliland, 1991'de Somali'den tek taraflı bağımsızlığını ilan etmesiyle başlayan anlaşmazlık, Etiyopya'nın Somaliland'i bağımsız bir ülke olarak tanıma girişimleri ve Somaliland’in de Etiyopya’ya deniz erişimi sağlaması ile yeni bir krize zemin hazırlamıştı. Bu durum, Somali yönetimi tarafından büyük tepkiyle karşılanmıştı.
Arap Birliği, Afrika Birliği, Kenya ve Cibuti'nin krizi çözme girişimleri sonuçsuz kalırken, Türkiye’nin arabuluculuğu sayesinde Ankara Süreci kapsamında taraflar yeniden bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde, 11 Aralık'ta gerçekleştirilen toplantının ardından liderler arasında bir mutabakat sağlandı.
Yapılan anlaşmada, Somali'nin toprak bütünlüğü güvence altına alındı ve Etiyopya'nın denize erişim talepleri, her iki tarafın kazançlı çıkacağı bir işbirliği sürecine dönüştürüldü. Taraflar, Türkiye'nin kolaylaştırıcılığında, Şubat 2025 sonuna kadar teknik müzakerelere başlayacak ve 4 ay içinde görüşmeleri sonuçlandırmayı hedefliyor.