3500 Yıllık Keşif
Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan Tarım Havzası’ndaki yaklaşık 3 bin 500 yıl öncesine ait mumyalarda, kefir peynirinde yaygın olarak bulunan bakterilerin izleri gün yüzüne çıkarıldı.
Araştırma ve Bulgular
Cell dergisinde yayımlanan araştırmada, 2003 yılında keşfedilen mumyalardaki "beyaz maddeler" üzerine yapılan DNA testleri sonucunda, inek ve keçiye ait DNA izlerine rastlandığı gibi, Lactobacillus kefiranofaciens ve Pichia kudriavzevii gibi kefir peynirinde sıkça bulunan bazı bakteri türlerine de ulaşıldı.
Önemli Bir Tarihi Keşif
Araştırmacılardan Fu Çiaomey, bu bulguyu "bugüne kadar keşfedilen, bilinen en eski peynir örneği" olarak nitelendirerek, antik insanların gıda alışkanlıkları ve kültürel yaşamları hakkında önemli bilgiler sağladığını belirtti. Fu, "Peynir gibi gıda maddelerinin binlerce yıl boyunca korunması son derece zordur. Bu keşif nadir ve kıymetli bir fırsat sunuyor," dedi.
Kefirin Gelişimi
Bununla birlikte, araştırma ekibi Lactobacillus kefiranofaciens bakterisinin tarihsel gelişimini de inceleyerek, bu bakterinin İnsanlarla olan etkileşimlerinin 3 bin 500 yıl içinde daha iyi hale geldiğini ortaya çıkardı. Fu, modern kefirde bulunan probiyotik bakterilerin bağırsaklarda bağışıklık reaksiyonuna neden olma olasılığının düşük olduğunu vurgulayarak, "Bu, bakterinin zaman içerisindeki evrimini detaylı bir şekilde gözlemlememizi sağlayan eşi benzeri görülmemiş bir çalışma," şeklinde konuştu.