DOLAR
34,23 0,08%
EURO
37,62 0,18%
ALTIN
2.919,65 -0,07%
BITCOIN
2.125.147,67 0,58%

5 dakikada tamamen şarj edilebilen elektrikli araç bataryası geliştirildi!

Bir grup bilim insanı, sadece 5 dakikada tümüyle şarj olan elektrikli araç bataryası üretti. İşte detaylar...

Yayın Tarihi: 29.01.2024 09:45
Güncelleme Tarihi: 29.01.2024 09:45

5 dakikada tamamen şarj edilebilen elektrikli araç bataryası geliştirildi!

Cornell Üniversitesi'nde çalışan bir grup araştırmacı ilginç bir buluşa imza attı. Araştırmacıların Joule dergisinde yayınladıkları yeni bir makaleye göre, geliştirdikleri şarj cihazı bir elektrikli araç aküsünün sadece beş dakika içinde şarj edilmesini mümkün kılarak, şarjı en az 30 dakika süren mevcut elektrikli araç hızlı şarj cihazlarına kıyasla oldukça iyi bir yükseltme sağlıyor.

Bataryayı sadece 5 dakikada şarj edebildiğini iddia eden bazı elektrikli araç şarj cihazları da bulunuyor. Ancak bu elektrikli araçlar ve bataryaları, bu tür bir hızlı şarj için tasarlanmadı. İşte bu yeni hızlı şarj olan elektrikli araç bataryası burada devreye giriyor.

Araştırmacılar, anotları oluşturmak için indiyum adı verilen bir metal kullanarak işe başladılar. Bu metal genellikle dokunmatik ekranlarda ve güneş panellerinde bulunuyor ve akülerdeki elektriğin daha hızlı şarj edilmesine ve depolanmasına yardımcı oluyor.

ev

ASIL AMAÇ: ELEKTRİKLİ ARAÇ SATIŞINI ARTIRMAK

Öte yandan, hızlı şarj olan bir elektrikli araç bataryası ile insanların daha fazla elektrikli araç alabilmesi hedefleniyor. Çünkü bataryaların güçleri azalmaya başladığında sadece 5 dakika içinde şarj edebilecekleri için en yüksek menzile sahip bataryayı satın almaları gerekmeyecek.

Araştırmacılara göre, bu hızlı şarj olan elektrikli araç bataryası tutarsa, uzun şarj sürelerini ortadan kaldırabilir ve böylece elektrikli araç üreticilerinin 300 milden daha az menzile sahip daha küçük bataryalar koymasına izin verebilir.

Bu, elektrikli araçları daha uygun fiyatlı hale getirebilir. Fakat aynı zamanda başka bir soruyu da gündeme getiriyor. Kullanıcılar, daha fazla menzile sahip gazla çalışan bir araç kullanmaya devam etmek varken, neden daha sık şarj etmeniz gereken küçük bir bataryaya sahip bir elektrikli araca razı olsun? Bu, elektrikli araçlar kendi zeminlerini bulmaya çalıştıkça dalgalanmaya devam edeceğinin görüleceği bir denge. Ancak yine de bu yeni bataryaların elektrikli araç sektöründe önemli bir dönüm noktası olabileceği düşünülüyor.