DOLAR
34,09 0,02%
EURO
38,04 0,04%
ALTIN
2.874,38 0,03%
BITCOIN
2.155.417,79 -0,62%

47 Yıldır Sinema Hayatının İçinde: Vedat Şahin'in Hikayesi

Vedat Şahin, 40 yıl boyunca sinema makinistliği yaparak sektöre veda etti. Kızılırmak Sineması'nda son görevini icra etti.

Yayın Tarihi: 29.08.2024 11:19
Güncelleme Tarihi: 29.08.2024 11:19

47 Yıldır Sinema Hayatının İçinde: Vedat Şahin'in Hikayesi

Vedat Şahin'in Sinema Serüveni

Sinemaya küçük yaşlarda meşrubat satarak adım atan Vedat Şahin, 67 yaşında hayatının önemli bir dönemine veda etti. Şahin, yaklaşık 40 yıl boyunca çeşitli sinemalarda makinistlik yaptı.

Çocukluk Tutkusu: Makinistlik

Mesleğine Batı Sineması'nda başlayan Vedat Şahin, Kızılırmak Sineması'nda son görevini icra etti. Çocukluğunun tutkusu olan sinema makinistliği, Kızılırmak Sineması'nın kapanmasıyla birlikte sona erdi.

Merak ve Staj Dönemi

Şahin, makinistlik serüveninin nasıl başladığını şöyle anlattı: "Ben sinema makinesini merak ediyordum. 12 yaşındayken açık hava sinemasında makiniste, 'ben de çalışmak istiyorum' dedim. O da bana sinemaya meşrubat satmamı önerdi. O günden sonra sinemayla iç içe oldum."

Sinemada Geçen Zaman

Askerlik sonrası staj dönemi yaşayan Şahin, sektördeki diğer makinistlerle de tanışma fırsatı buldu. "Her sinemada değişik makine vardı, hepsini gördüm," diyen Şahin, Kızılırmak Sineması'na 2002 yılında katıldığını belirtti.

Sinema Aile Gibiydi

Şahin, "Seyircilerimizle aile gibi olmuştuk. 12 senedir burada çalışıyorum ve son 4-5 yılda devamlı gelen müşterilerimiz vardı," ifadelerini kullandı. Sinema onun için sosyalleşmenin önemli bir alanıydı.

Dijitalleşmenin Getirdiği Değişim

Şahin, eski makinelerin kullanımının dijitale göre daha zor olduğuna dikkat çekerek, "Dijitalde her şeyi cihaz yapıyor, ama ben 35’lik makineleri tercih ederim," dedi. 35 milimetrelik film makinelerinin zor ama keyifli dönemlerini anlattı.

Kovid-19 Dönemi ve Duygular

Kovid-19 salgınında sinema kapandığında, haftada bir kez makineleri temizlemek için geldiğini belirten Şahin, "O dönemde sinemayı çok özlüyordum. Seyirci bizi özlediği için açıldığımızda hemen gelmeye başladılar," dedi.

Yeni Bir Dönem Başlıyor

Sonunda mesleğinin sonuna geldiğini kabul eden Vedat Şahin, "Artık dinleneceğim. Sinemadan kopmam, filmleri takip ederim," diyerek veda etti.