Uzmanlar yapılan araştırmalar sonucu bazı yiyeceklerin, demans ve alzheimerı önleyici veya geciktirici özellikte olduğunu açıkladı. Özellikle renkli meyve ve sebzeler bu konuda çok etkili. Meyve ve sebzelere turuncu ve kırmızı rengini veren pigmentler olan karotenoid seviyelerinin yüksek olduğu gıdaların daha iyi beyin sağlığı ve daha düşük demans riski ile ilişkili olduğunu bulmuştur. Ayrıca orman meyvelerinin hücre hasarını önlediği ve beyin hasarının ilerlemesini durdurabildiği de söylenmektedir.
Sık sık balık tüketmek de beyin sağlığı ve bilişsel gerileme riskinin azalmasıyla ilgili büyük bir etken.
Alzheimera iyi gelen özellikle sert kabuklu yemişler, tohumlar ve baklagiller antioksidanlar ve omega-3 yağ asitlerinin yanı sıra E vitamini, B vitaminleri, kolin, magnezyum ve çinko gibi diğer besinleri de içerir.
Tam tahıllar lif, B vitaminleri ve diğer besinler açısından zengindir ve beyindeki iltihabı azaltarak hafızayı destekleyebilir ve Alzheimer'ı önleyebilir.