Yatırımların Hız Kesmediği Deprem Bölgesi
2025 Yılı Yatırım Programı'na göre, Türkiye'nin deprem bölgesindeki yeniden imar çalışmaları bu yıl da devam edecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, depremlerden etkilenen illerin sanayi iş yerlerinin inşaatı için 2,4 milyar liralık bir yatırım bütçesi ayırmış durumda.
Altyapıdan Eğitim ve Turizme Kadar Çeşitli Yatırımlar
AA muhabirinin derlediği verilere göre, depremlerden etkilenen illere yönelik yatırımlar tarım, imalat, eğitim, ulaştırma, turizm ve konut gibi birçok alanda sürdürülecek. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, bu yıl 11 ilde sulama yatırımları için 4,3 milyar lira, taşkın koruma hizmetleri için ise 2,4 milyar lira kaynak ayırmış bulunuyor.
Demiryollarına ve Karayollarına Yatırımlar
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü, deprem nedeniyle hasar gören demiryolu hatlarının onarımı için 9 ilde toplamda 5 milyar liralık bir yatırım öngörüyor. Bu çalışmaların 2029 yılına kadar tamamlanması bekleniyor. Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) de bölgedeki yol yapılacak projelere 3,8 milyar lira yatırım yapması planlanıyor.
Eğitim ve Kültür Projeleri
Milli Eğitim Bakanlığı, depremden etkilenen illerde çelik yapılı okullar için 3 milyar liralık bir yatırım yapacak. Ayrıca, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş'taki kültürel varlıkların onarımı için 790 milyon lira ayırmış durumda.
Altyapı Projelerine Önem Veriliyor
Deprem bölgesindeki içme suyu ve kanalizasyon altyapısı projeleri için de önemli kaynaklar ayrılmış. DSİ'nin, 11 ildeki içme suyu onarım projeleri için 1,5 milyar lira, İller Bankası AŞ Genel Müdürlüğü tarafından yürütülecek projeler için ise toplamda 10,6 milyar lira ayrıldığı belirtiliyor. Büyük ölçekli bir kanalizasyon şebekesi sisteminin inşası için 16,6 milyar lira yatırım yapılması da planlanıyor.