DOLAR
34,87 -0,02%
EURO
36,73 -0,37%
ALTIN
3.041,4 0,17%
BITCOIN
3.510.789,86 0,63%

2025'te Şirket Kuruluş ve Gümrük İşlemleri Dijitalleşiyor

2025 yılında şirket kuruluş ödemeleri elektronik ortama taşınarak iş süreçlerinin hızlanması hedefleniyor.

Yayın Tarihi: 12.12.2024 11:00
Güncelleme Tarihi: 12.12.2024 11:00

2025'te Şirket Kuruluş ve Gümrük İşlemleri Dijitalleşiyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat'tan Rakamsal Değerlendirmeler

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, şirket kuruluşlarına ilişkin ödemelerin 2025 yılında elektronik ortamda gerçekleştirileceğini duyurdu. Bolat, girişimcilerin ticaret sicili müdürlüğü veya herhangi bir kuruma gitmelerine gerek kalmadan, elektronik veya mobil imza ile uzaktan şirket kurma imkânı bulacaklarını belirtti.

Elektronik Başvuru Süreci

Bolat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şirket kuruluş işlemlerinin Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) üzerinden yürütüldüğünü ifade etti. 2025 itibarıyla ticaret ve sanayi odalarına yapılan ödemelerin de elektronik ortamda yapılacağına değinerek, sürecin tamamen dijitalleşeceğini vurguladı. Ayrıca, MERSİS Mobil uygulaması üzerinden çeşitli işlemlerin yapılabileceğini belirtti.

Gümrük İşlemlerinde Yeni Düzenlemeler

Bakan Bolat, gümrük hizmetlerinin erişilebilirliğini artırmak amacıyla gümrüklerde bu yıl 10 ayda toplam 2,5 milyon ithalat ve 4,1 milyon ihracat beyannamesi düzenlendiğini bildirdi. Bu süre zarfında yaklaşık 10,3 milyon araç ve 152 milyon yolcu işlem gördüğünü de sözlerine ekledi. Bu yılın 9 aylık döneminde Türkiye'nin vergi gelirlerinin %23,7'sinin gümrüklerden tahsil edildiği belirtildi.

Dijital Gümrük Uygulamaları

Bakan, dış ticaret akışını kolaylaştırmak amacıyla yeni nesil gümrük uygulamalarının devreye alındığını vurguladı. Sınır ötesi e-ticaretin ihracatında kullanılan basitleştirilmiş gümrük beyannamesinin yanı sıra, çeşitli dijital sistemlerin hizmete alındığını anlattı.

Yetkilendirilmiş Yükümlü Uygulaması

Bolat, kamu açısından güvenilirliği kanıtlanmış firmalara çeşitli ayrıcalıklar tanıyan Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası uygulamasının genişletildiğini, bu statüden faydalanan firma sayısının 750'ye yükseldiğini söyledi. Firmalar, işlemlerini kendi tesislerinde yürütebilir hale geldi.

Gelecek Vizyonu ve Yenilikçi Çözümler

Ortak Transit Sistemi'nin güncellenmesi ile 36 ülke ile entegrasyon sağlandığını anımsatan Bolat, BİLGE Gümrük Platformu ile tüm elektronik gümrük uygulamalarının tek platformda birleştirileceğini açıkladı. Ayrıca, kağıtsız gümrük uygulamalarının ve yapay zeka destekli projelerin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü de belirtti.