Türkiye İstatistik Kurumu, 2024 yılı bitkisel üretim istatistiklerini açıkladı. Buna göre, tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde (yem bitkileri hariç) üretim miktarları yüzde 5 azalma göstermiştir. Ancak bu yıl meyveler, içecek ve baharat bitkileri üretimi yüzde 2,1, sebzeler ise yüzde 5,6 artış kaydetmiştir.
2024 yılında tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde toplam 77,5 milyon ton, sebzelerde 33,6 milyon ton ve meyveler, içecek ve baharat bitkilerinde ise 28 milyon ton üretim gerçekleşmiştir.
Tahıl ürünleri üretim miktarları yıllık bazda yüzde 7,5 düşerek yaklaşık 39 milyon ton olmuştur. Buğday üretimi yüzde 5,5 azalışla 20,8 milyon ton, arpa üretimi yüzde 12 azalarak 8,1 milyon ton olarak kaydedilmiştir. Diğer tahıl ürünleri arasında çavdar üretimi yüzde 15,7 azalarak 257 bin ton olurken, yulaf üretimi de yüzde 4,9 gerileyerek 390 bin ton seviyesine inmiştir.
Baklagiller grubunda ise nohut, kuru fasulye ve kırmızı mercimek üretimleri sırasıyla 575 bin ton, 279 bin ton ve 405 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Patates üretimi yüzde 21,1 artışla 6,9 milyon ton olmuştur.
Yağlı tohumlar arasında soya üretimi yüzde 30,9 artışla 180 bin ton olurken, ayçiçeği üretimi yüzde 0,1 düşüşle 2,2 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Şeker pancarı üretimi ise yüzde 8,9 azalarak 23 milyon ton olmuştur.
Meyve ve sebze üretimi açısından ise sebze ürünleri üretimi yüzde 5,6 artışla 33,6 milyon ton olmuştur. Domateste yüzde 9,9, kuru soğanda yüzde 1,2, salçalık kapya biberde yüzde 21,1 artış gözlemlenirken, hıyarda yüzde 6,9, sivri biberde yüzde 0,6 ve beyaz lahanada yüzde 5 azalış olmuştur.
Meyve, içecek ve baharat bitkileri üretimi ise yıllık bazda yüzde 2,1 artışla 28 milyon ton seviyesine yükselmiştir. Ancak elma ve çilekte sırasıyla yüzde 4 ve yüzde 10,4 azalma, mandalina ve portakalda ise yüzde 32,7 ve yüzde 30,3 düşüş kaydedilmiştir. Bununla birlikte, fındıkta yüzde 10,3, cevizde yüzde 18,3 ve Antep fıstığında yüzde 117,6 artış olmuştur.
Süs bitkileri üretimi 2024 yılında geçen yıla göre yüzde 6,1 azalmıştır. Kesme çiçekler bu grupta yüzde 69,5 paya sahipken, diğer süs bitkileri yüzde 30,5 pay almıştır. Kesme çiçek üretiminde yüzde 0,1, diğer süs bitkileri üretiminde ise yüzde 17,4 azalma gözlemlenmiştir.