Bist 100
10.343,31 2%
DOLAR
32,69 0,13%
EURO
35,16 0,04%
ALTIN
2.436,27 0,03%

2024'te şans sizden yana olsun istiyorsanız bu 23 ritüeli deneyin! Gece tam 00.00'da...

Yılbaşı gecesinde eve zenginlik, şans, para, bolluk, sevgi getirdiğine inanılan çeşitli ritüeller gerçekleştirilir. İşte yılbaşı gecesi gerçekleştirebileceğiniz 23 farklı ritüel.

Yayın Tarihi: 01.01.2024 00:29
Güncelleme Tarihi: 01.01.2024 00:29

2024'te şans sizden yana olsun istiyorsanız bu 23 ritüeli deneyin! Gece tam 00.00'da...

"Yeni yıl gecesi şans getirmesi için yapılan 23 ritüel"

Nar kırma ritüeli daha çok Türkiye'de uygulanan bir ritüel olarak bilinir. Türkler için nar bu güne kadar bereketin simgesi olmuştur. Yeni yılın başında nar ezilir ve bereketi tüm yıla dağıtılır. Ne kadar çok parça kırılıp dağılırsa o kadar bereketli yıl sizi bekliyor.

Yeni yılın başında ön kapının dışına veya omuzların arkasına tuz serpmenin iyi bir bereket getireceğine inanılıyor. Bu ritüel kötü enerjiyi uzaklaştırmak ve iyi şanslar getirmek için yapılmaktadır.

Yeni yılda balık yemekleri pişirmenin uğur getireceğine inanılıyor. Balıklar yalnızca tek yönde yüzer, bu nedenle balık yemenin yeni yılda iyi şans getirdiği söylenir.

İspanya'da yapılan bir ritüelde yeni yıla geri sayım sırasında tam 12 adet üzümü yemenin yeni yılı huzurlu geçireceğine inanılıyor. 12 üzüm gelecek yılın 12 ayını temsil ediyor.

Yeni yıl gecesi şans getirmesi için yapılan 23 ritüel

Hemen hemen her ülkede girişler Yılbaşı Gecesi'nde dekore edilir. Ancak Yunanlılarda soğanın derin bir anlamı vardır. Soğan, kimsenin dikkatini çekmeden filizlendiğinden, iyi şansın ve doğurganlığın sembolü olarak kabul edilir. Yunan aileler bu zenginliği evlerine davet etmek için yılbaşı gecesi kapılarına soğan buketleri asarlar. Ayrıca yılbaşı gecesi ebeveynlerin sabah çocuklarını başlarına soğanla vurarak uyandırdıkları da söyleniyor.

Ritüeller ve yemekler değişir, anlamları ve gelenekleri de değişir. İrlandalılardan farklı olarak duvarlarında ekmek sergiliyorlar ve bunu yaparak yeni yıl için tazelendiklerine inanıyorlar.

Bir diğer gelenek ise yılbaşı gecesi servis edilen son tatlının içine para saklamaktır. Bu parayı bulanın şanslı bir yıl geçireceğine inanılıyor. İskandinav ülkelerinde yılbaşı ve Noel için sütlaç benzeri sütlaç hazırlanmaktadır. İçlerinden birinde soyulmuş badem var ve bu soyulmuş bademi kasede bulan kişi bu yıl şanslı sayılıyor.

Daha önce Güney Amerika'da yaşadıysanız muhtemelen yeni yılda ne yediğinizin önemli bir şey olduğunu biliyorsunuzdur. Bölgede yılbaşında fasulye yemenin refah ve aynı zamanda bereket getireceğine inanılıyor.

Yeni yıla boş bir buzdolabıyla girmek kötü bir alamet olarak kabul edilir. Bu nedenle yılbaşında buzdolabınızı yiyecekle doldurursanız o yıl iyi bir bereket alacağınız söylenir.

Yeni yıl gecesi şans getirmesi için yapılan 23 ritüel

Çoğu kişi için zengin, hamurlu kral pastası New Orleans ile eş anlamlıdır ve Noel sezonunda sonu temsil eder. Efsaneye göre bu pastayı yediğinizde yılınız zenginlik ve refah dolu olacaktır.

Latin Amerika başta olmak üzere bazı ülkelerde iç çamaşırının renginin önümüzdeki 12 ay boyunca şans getirdiğine inanılıyor. Sarı mutluluğu, kırmızı aşkı, beyaz iç çamaşırı ise huzuru temsil eder.

Porto Riko'da pencereden dışarı bir kova dolusu su atmanın etrafınzıdaki kötü ruhları kovacağına inanılıyor. Porto Rikolular iyi şans getirmesi için evlerinin dışına şeker de serperler.

Bazı kültürler yılbaşı gecesinde yuvarlak yemek yemenin refah getirdiğine inanır. Filipinler'de, yıl boyunca bolluk sağlamak adına her ay için 1 tane olmak kaydıyla 12 adet yuvarlak meyve yerler. Meyve genellikle masanın ortasındadır. İtalya'da zenginlik ve bereket mesajından dolayı madeni paraya benzer yuvarlak yiyecekler yemek de yapılıyor. İtalyanların mercimek yeme geleneği buna bir örnektir.

Bazı kültürlerde saat 12.00'de evdeki tüm muslukların kısa süreliğine açılmasının bolluk ve bereket getireceğine inanılır.

Bazı kültürler, Noel ağaçlarını süslerken her yıl yeni Noel ağacı süsleri satın alır. Ağaca süsler takılırken dilekler de dilenir.

Brezilya'da plaja gitme ritüeli vardır. Gelenek, denize girip yedi dalgaya dalmak ve her dalgada bir dilek tutmaktır.

Yeni yıl gecesi şans getirmesi için yapılan 23 ritüel

Yeni Yıl kararları verme geleneği çok eskidir, belki de 4.000 yıldan daha eski bir geçmişe sahiptir. Tarihçiler, Babillilerin Yeni Yılı ciddi bir şekilde kutlayan, borçlarını geri ödeme veya ödünç aldıklarını geri ödeme sözü veren ilk kültürlerden biri olduğuna inanıyor.

Danimarka'da tabak kırmak iyi bir şeydir. Bazı insanlar arkadaşlarını ve ailelerini ziyarete giderken evlerinin önünde tabak kırarlar. Ertesi gün kapınızın önünde ne kadar kırık tabak parçası olursa o kadar şanslısınız.

Bazı kültürlerde saat gece yarısını vurduğunda sevdiğiniz kişiyi öpmeniz gerekiyor. Washington Post'ta yazan bir yazıda "bir kişinin temasa geçtiği ilk kişi o yılki kaderini belirler" ifadesi yer alırken bu ritüelin Alman folklorundan alındığı belirtilmiştir.

İrlanda'da, 31 Aralık gecesi yastığınızın altına ökse otu (veya sarmaşık) koymanın size gelecekteki partnerinizle ilgili hayaller getireceği söylenir.

Danimarka'da insanlar gece yarısı sandalyeye çıkıp iyi şans getirmesine inanırlar. 12'den sonra ise Ocak ayına "atlarlar".

Kapı ve pencerelerin açılmasının eski yılın akıp gitmesine ve yeni yılın engellenmeden geçmesine olanak sağladığı yaygın bir efsanedir.