Küresel Gıda Krizi Yeniden Değerlendirildi
Birlėşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Dünya Gıda Programı (WFP) tarafından oluşturulan Gıda Krizine Karşı Küresel Ağ, 2023 Küresel Gıda Krizi Raporu'nun yıl ortası güncellemesini yayımladı. Bu güncelleme, dünya genelinde açlık durumunun ne denli kritik bir hal aldığını bir kez daha gözler önüne serdi.
Felaket Düzeyindeki İnsan Sayısı Artıyor
Rapora göre, 2023 yılında "felaket/kıtlık" seviyesinde olan insan sayısı sadece 705 bin iken, 2024'te bu sayının 1,9 milyona çıkması bekleniyor. Kıtlık riski Altındaki 5 ülke veya bölgede yaşam mücadelesi veren insan sayısının iki katından fazla artış göstermesi, özellikle çatışma, iklim olayları ve ekonomik krize atfedilmektedir.
Özellikle Sudan ve Gazze Şeridi Vurgulanıyor
Raporda, Sudan ve Gazze Şeridi'ndeki duruma özel bir dikkat çekilmektedir. Sudan'da, Zamzam kampında "felaket/kıtlık" düzeyinin 2024 Ekim'e kadar devam etmesi öngörülmektedir. Ülkede 25,6 milyon kişinin yüksek seviyede akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıya kalacağı tahmin edilmektedir.
Ayrıca, Gazze Şeridi ise, gıda krizi çeken yerler arasında en kötü durumda olan bölge olmaya devam ediyor. Mart - Nisan 2024 döneminde 2,2 milyon kişinin acil gıda ve yardıma ihtiyaç duyduğu belirtiliyor.
Acil Durumda Olan Ülkeler
Raporda ayrıca, Ağustos 2024 itibarıyla IPC 4. aşama seviyesinde gıda sıkıntısı çeken ülkeler de detaylandırıldı. Sudan (8,5 milyon kişi), Afganistan (3,6 milyon kişi), Kongo Demokratik Cumhuriyeti (2,9 milyon kişi), Myanmar (2,7 milyon kişi), Güney Sudan (2,3 milyon kişi), Pakistan (2,2 milyon kişi), Haiti (1,6 milyon kişi) ve Nijerya (1 milyon kişi)" gibi ülkelerin acil durum düzeyinde olduğu kaydedildi.