Çalışma saatleri konusundaki son dakika gelişmeleri, milyonlarca çalışan tarafından dikkatle takip edilyor. Geçtiğimiz günlerde, çalışanların daha verimli çalışabilmesi için mesai saatlerini düşürecek düzenlemelerin hayata geçirileceği konusu gündeme gelmişti. Bu konuyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, iş kanunuyla ilgili verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Bazı yasaların tekrarlanan ve işlemeyen durumda olduğunu konuşmalarına ekledi. Esnek çalışma düzenlemesinin ne zaman yürürlüğe gireceği ise merak konusu. Peki, çalışma saatleri düşecek mi? Özel sektör mesai saatleri kısalacak mı? Günlük mesai süreleri ne kadar olacak? İşte esnek çalışma saatleri ile ilgili son durum ve detaylar…
BAKAN IŞIKHAN ESNEK ÇALIŞMA SAATLERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:
“İş kanunuyla ilgili güzel ve verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Bu noktada şunu söyleyebiliriz ki; tekerrür eden, işlemeyen bazı yasaların olduğu bir durum söz konusu. 19 kanunla ilgili işlemeyen maddeler bulunuyor. Bu maddeler çok eskilere dayanıyor. Bu maddelerin azaltılması yönünde bir çaba içerisindeyiz. Ancak temel haklar da söz konusu. Temel hakların, yani çalışanların haklarının korunmasına özen gösterilerek, yeni hizmet modelleri ve iş modellerine uygun, esnek çalışma, uzaktan çalışma, platform çalışma gibi çağdaş bir temel kanun hazırlığı içerisindeyiz. Açık konuşmak gerekirse şu an için bir takvim belirlenmiş değil. Şu aşamada sadece ön görüşmeleri gerçekleştirdik. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu konuda açıklama yapmıştı. TİSK'in toplantısında da bu konuyla ilgili bir görüşme yapılmıştı.”
TÜM SEKTÖRLERDE ÇALIŞMA SAATLERİ KISALACAK MI?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, çalışma saatlerini aşağı çekecek, uzaktan, kısmi ve geçici süreli çalışmalarla iş dünyasının ihtiyaçları ve iş-özel yaşam dengesini gözetecek düzenlemeleri hayata geçirmeyi planlıyor.
Dünya genelinde yaklaşık yüz yıldır birçok ülkede uygulanan 8 saatlik çalışma günü, Türkiye'de İş Kanunu'na göre genel çalışma süresi haftada 45 saat, memurlar için haftada 40 saat olarak uygulanmaya devam ediliyor.
Pandemi sonrası esnek ve uzaktan çalışma yöntemlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte, çalışma sürelerinin azaltılması, yeni formüller üzerinde durulması hususunu da beraberinde getirdi. Çalışma sürelerinin düzenlenmesi, İş Kanunu'na İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği aracılığıyla belirleniyor. Teknolojik değişim ve birim verimliliğindeki artış göz önüne alınarak çalışma saatlerinin yeniden belirlenmesi, Meclis gündeminde de yer almaya devam ediyor. Peki konuyla ilgili bir gelişme var mı? Çalışma saatleri kısalacak mı?
Meclis Araştırma Hizmetleri Başkanlığı'nın araştırmasına göre, çalışma saatlerinin tarihsel olarak azalma eğiliminde olduğuna dikkat çekiliyor. Çalışma sürelerinin düzenlenmesine yönelik çabaların amacı, uzun çalışma sürelerine engel olmak, iş gücünü korumak ve böylece halk sağlığına katkıda bulunmak, verimliliği artırmak ve ailelere daha fazla zaman ayırmak.
HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ KAÇ SAAT? GECE VARDİYASI ÇALIŞMA SAATLERİ
Yasal olarak haftada en fazla 45 saat çalışma süresine izin veriliyor. Çalışma günleri, sözleşme veya işyerindeki uygulamaya bağlı olarak 5 gün x 9 saat şeklinde eşit bir şekilde bölünebiliyor.
İşyerinde haftalık çalışma günleri, günde 11 saati geçmeyecek şekilde farklı bir dağılıma tabi tutulabilir. Bu düzenleme, işveren ve işçi arasında karşılıklı anlaşmaya dayalı olarak belirlenebiliyor. Çalışma süresi, yasal sınırların altında da işveren ve işçi tarafından belirlenebiliyor.