Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Ahıska Türklerinin Hukuki ve Sosyal Sorunları Sempozyumu, İletişim Başkanlığı Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Açılışta Vurgu Yapılan Temel Noktalar
Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yalçın Sarıkaya, açılışta yaptığı konuşmada, Ahıska bölgesinin Türkiye için uzak bir coğrafya olmadığına dikkat çekti. Sarıkaya, Türk dünyasının artık Türk Devletleri Teşkilatı ile anıldığını belirterek, teşkilat üyelerinin bağımsız devletlerden oluştuğunu fakat başka devletlerin bayrağı altında yaşayan milyonlarca Türk olduğunu ifade etti.
Ahıska Türklerinin Durumu
Sarıkaya, Ahıska Türklerinin kendine özgü bir yere sahip olduğunu ve Gürcistan'ın, Ahıska Türklerinin vatana dönüşü konusunda birinci dereceden sorumlu bulunduğunu vurguladı.
Süregeldi Sürgün Hikayesi
Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi ve Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği ve Dayanışma Vakfı (TADİV) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Aygün Attar ise Ahıska Türklerinin tarih boyunca sürekli sürgünlere maruz kaldığını belirtti.
Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov, Ahıska Türklerinin 9 farklı ülkede yaşamalarına rağmen kültürel değerlerini koruduklarını vurgulayarak, "Bizi yurdumuzdan, topraklarımızdan, evimizden ayırdılar" dedi. Kassanov, yaşanan sorunların geride kalan uzun zaman için derin etkilere sebep olduğuna dikkat çekti.
Uluslararası Desteğin Önemi
Azerbaycan Milletvekili Fazıl Mustafa, ülke olarak Ahıska konusuna titizlikle yaklaştıklarını belirtirken, Türk devletlerinin ortak bir alfabe ile Türk topluluklarıyla ilgili stratejiler geliştirmesi gerektiğini vurguladı. Ahıska Türkleri ile ilgili kararların parlamentolarda değerlendirilmesinin önemine dikkat çekti.
Kimlik ve Kültür Mücadelesi
Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Safa Koçoğlu, yarım milyondan fazla Ahıska Türkünün kimliklerini ve kültürlerini koruma mücadelesi verdiğini, vatan hasreti içinde yaşadıklarını ifade etti. Koçoğlu, bu mücadelenin yalnızca tarihsel bir mesele değil, günümüzde devam eden bir insan hakları meselesi olduğunu vurgulayarak, "Uluslararası toplumda farkındalık yaratacak çalışmalar sürdürmeliyiz" dedi.
Açılış konuşmalarının ardından, sempozyumun görüşmelerine geçildi.
Bu İçeriğimiz kaynak olarak Anadolu Ajansını kullanmıştır ve aksiyon.com.tr editör ekibimiz tarafından derlenmiştir.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, "2. Uluslararası Ahıska Türklerinin Hukuki ve Sosyal Sorunları Sempozyumu" düzenlendi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca, "2. Uluslararası Ahıska Türklerinin Hukuki ve Sosyal Sorunları Sempozyumu" düzenlendi.