Kuzey Makedonya'da Şiir Severler Buluştu
Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te 10. Uluslararası Yahya Kemal Beyatlı Türkçe Şiir Şöleni gerçekleştirildi. Şiir şöleni, Türkiye ve Kuzey Makedonya Kültür ve Turizm Bakanlıkları'nın himayelerinde, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) destekleriyle, Köprü Derneği öncülüğünde ve Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliği (MATÜSİTEB) tarafından organize edildi.
Programa Önemli İsimler Katıldı
Şiir şölenine TİKA Başkan Yardımcısı Mahmut Çevik, yerel Türk kurum ve kuruluşların temsilcileri, şairler ve edebiyatseverler katıldı. Çevik, etkinlik öncesinde yaptığı açıklamada, bu yılki programın, Kuzey Makedonya'daki Türklerin Bayramı olan 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı kapsamında yapıldığını ve Yahya Kemal Beyatlı’nın 140. doğum yılına ithaf edildiğini belirtti.
Şiir ve Kültür Anlayışı Üzerine Vurgu
Mahmut Çevik, "Şiirlerle Türk milleti kendi dilini, geleneğini, kültürünü, sevgisini, saygısını ve tarihini nesilden nesile aktarmıştır. Şiir, Türk milletinin birbirlerine olan sevgiyi ve saygıyı anlatma enstrümanı olmuştur." ifadelerini kullandı.
Üsküp, Şiir Şehri Olma Yolunda
MATÜSİTEB Başkanı Tahsin İbrahim de programı 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı vesilesiyle düzenlediklerini belirterek, "Türk dünyası; Doğu Türkistan’dan, Irak’tan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden, Türkiye’den, Balkanlar’dan, Batı Trakya’dan, Bulgaristan’dan, Kosova’dan gelen şairlerle, Şiir şehri Üsküp’ten, Yahya Kemal Beyatlı’nın doğduğu yerden dilimizi Türk dünyasına yansıtacağız." dedi.
Şairler Kendi Eserlerini Okudu
Yahya Kemal Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Samsakçı, programda Yahya Kemal Beyatlı’nın hayatı ve eserleri hakkında katılımcılara bilgi verdi. Kuzey Makedonya'dan Leyla Şerif Emin, Kosova'dan Zeynel Beksaç gibi şairler, bölgeden ve Türkiye’den gelen şairler kendi yazdıkları eserleri seslendirdi.
Yahya Kemal Beyatlı’nın Biyografisi
Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri olan Yahya Kemal Beyatlı, 2 Aralık 1884 tarihinde Üsküp'te dünyaya geldi. Eserlerinde Türkçeyi ustaca kullanarak, Anadolu insanının duygularını ve kültürünü dile getiren bir sanatçı olarak anılmaktadır.