DOLAR
34,23 0%
EURO
37,62 0%
ALTIN
2.919,65 0%
BITCOIN
2.121.896,42 -0,4%

1-2-3 çocuk fark etmiyor: Devlet 10 bin liraya varan destek sağlıyor

1,2,3 çocuğu olan annelere müjdeli haber verildi. Bu kapsamda annelere toplamda 10 bin liraya varan destek sağlanıyor

Yayın Tarihi: 13.05.2024 13:43
Güncelleme Tarihi: 13.05.2024 13:43

1-2-3 çocuk fark etmiyor: Devlet 10 bin liraya varan destek sağlıyor

Türkiye’deki anneler için devletin sağladığı ekonomik destekler, iş hayatına dönüş sürecini kolaylaştırmayı hedeflemektedir. İŞKUR, doğum izni sonrası kısmi zamanlı çalışmaya başlayan annelere maddi destek sağlayacağını açıklarken, bir çok annenin bundan haberi olmadan çalışma sürecini değiştirebilmektedir. İŞKUR’un Yarım Çalışma Ödeneği adı altında bir süredir ödemeye devam ettiği programı, doğum yapan annelere belirli bir süre boyunca maaşlarının yarısının hesaplara geçmesini sağlamaktadır. Düzenlenen bu program ile birlikte işverenler, doğum yapan ve belli şartları sağlayan annelere yarı maaş öderken, İŞKUR da çalışılmayan süre için brüt asgari ücret üzerinden belirlenen tutarı, hesaba yansıtmakta. Çocuk sayısına göre değişkenlik gösteren bu destek programından faydalanabilmek için belli başlı şartların sağlanması gerekmektedir.

tll

İŞKUR DOĞUM YAPAN ANNE DESTEĞİ

İlk çocuk için 60 gün, ikinci çocuk için 120 gün ve üçüncü çocuk için 180 gün olarak belirlenen gün sayısında ödeme yapılmaktadır. İkiz doğum yapan anne bu kapsamda 30 gün daha fazla ödeme almaktadır. Ödemelerde sadece damga vergisi kesintisi yapılmaktadır. Asgari ücretle çalışan bir anne yapılan hesaplamada, işverenden aylık 8 bin 507 TL 6 kuruş maaş alma hakkına sahip iken, İŞKUR’dan 9 bin 925 TL 34 kuruş alabilmekte. Normal çalıma süresinin yarısı kadar çalışan anne, ilk 2 aylık vergi kesintisi akabinde toplam 20 bin liraya yakın ödeme alabiliyor.

Bu destekler, annelerin iş hayatına daha kolay adapte olmalarını sağlarken, aynı zamanda ekonomik olarak da rahatlamalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Annelerin iş ve aile hayatı arasında dengeli bir geçiş yapmalarına yardımcı olan bu destek, annenin ve hanenin ekonomik anlamda yükünün kaldırılmasını da hedefliyor.

tll

YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURU ŞARTLARI

İŞKUR ve ilgili devlet kurumları tarafından yarım çalışma ödeneği şartları belirlenirken, annenin doğum yapmış olması ve İŞKUR’a kayıtlı olması baş şart olarak açıklanmış bulunuyor. Doğum izninin bitiminden itibaren belirlenen süre içinde İŞKUR’a başvurması zorunluluğu bulunan anne, başvurusunu İŞKUR’un resmi web sitesi üzerinden ya da doğrudan İŞKUR ofislerine giderek tamamlayabiliyor.