Türkiye'de nüfus artışın yavaşlama olduğu geçtiğimiz aylarda veriler ile ispatlandı. AK Parti'yi harekete geçiren bu gidişata dur demek adına bir çok strateji ve teşvik programının devreye alınacağı konuşuluyor. Doğum oranının arttırlması adına bir dizi teşvik programı çalışmalarının başladığı iddia edilirken, bu oranın arttırlmasının ilk hedef olduğu da söyleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, doğum hızının yükseltilmesi konusunda çeşitli programların devreye alınması gerekliliğini savunmuştu. Konu ile alakalı olarak yeni politika önerilerini devreye alınacağı ve bu maddelerin de yavaş yavaş şekillenmeye başladığı belirtiliyor.
1960’lı yıllarda oranla 7 olan doğum hızının 2023 yılı hesaplamalarında 1,51’e düştüğü açıklanmıştı. Türkiye Gazetesi’nin iddialarına göre Ortalamanın altında kalan doğurganlık hızının arttırılması adına bu oranlar Ak Parti’yi harekete geçirirken, nüfus artışında yaşanan azalmaya istinaden bir çok önlem ve teşvik yasalarının ortaya çıkarılacağı tahmin ediliyor.
Geçtiğimiz günlerde düzenlenen MYK toplantısında, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir tarafından ülkemizin dinamikleri ile alakalı bir harita sunuldu. Dünya genelinde uygulamaya politikaların etkileri tek tek incelenirken, ancak kamu destekli çocuk bakım hizmetlerinin daha başarılı sonuçlar verdiği vurgulandı. Konu ile alakalı olarak kadın kolları tarafından bir çok taslak oluşturulduğu da açıklandı. Kadın Kolları Başkanlığı'nın önerileri arasında öne çıkanlar şunlar:
AK PARTİ'NİN DOĞURGANLIK TEŞVİK DESTEKLERİ
- Bilindiği üzere tüp bebek tedavisinde devlet desteği yaş sınırı 40 olarak biliniyor. Söz konusu taslakta bu yaşın 45’e çıkartılacağı iddia ediliyor. Öte yandan anne dostu hastane uygulaması ile devlet hastanelerinin yaygınlaştırılması gerekliliği de yer alıyor. Doğum yapan anneye tanına izin hakkı konusunda da gelişmelerin yaşanması gerekliliği bahsedilirken ilkokula başlayasıya kadar kısmi çalışma hakkının çalışması gerekliliği bildirildi. 3 ve üzeri çocuğu olan hanelere de asgari ücret tutarında bakım desteğinden bahseden kadın kolları, yeni doğanlara 2 sene boyunca bez ve mama desteğinin verişmesi gerekliliğini maddelere ekledi.
Çocuk sahibi olan hanelere konut ve taşıt alımlarında vergi avantajlarının sağlanması gerekliliğinin yer aldığı maddelerde Aile ve Gençlik Fonunun çocuk teşvikleri için de kullanılması gerekliliği açıklandı. Her doğum yapan annenin hak sahibi olduğu doğum parasının da arttırılması gerekliliği bahsedilirken, söz konusu bu teşvikler için kısa sürede çalışmaların başlayacağı da iddia ediliyor.
Bu kapsamlı maddeler ile doğum oranının azalmasının engellenmesi hedefleniyor. Önerilen teşvik ve desteklerin, Türk aileleri için cazip hale getirilmesi planlanıyor.